Američany okouzlil Fryštát

Karvinský malíř Roman Schmucker zvítězil v soutěži Artists Gone Global. Porotu si získal obrazem Pod fryštátským zámkem.

Štětce, barvy, plátno a stolička. Malíř Roman Schmucker k práci téměř nic jiného nepotřebuje. Sedne si na karvinské náměstí, pozoruje denní ruch a maluje. A maluje tak dobře, že to ocenila i porota světové soutěže Artists Gone Global v americkém státě Kalifornia. Za obraz Pod fryštátským zámkem získal první cenu. „Vítězství mě samozřejmě potěšilo, ale já považuji za úspěch každý dokončený obraz. Věřím, že o mě místní věděli již před soutěží,“ pousmál se Schmucker. Světové klání vyhlásilo výtvarné centrum Art On Call na svých stránkách a na síti Facebook. Mohli se do ní přihlásit umělci z celého světa. Odborná porota vybrala nejlepších sto prací a z těch pak vítěze v kategoriích malba, grafika, fotografie a plastika.
„Konečně si mé práce někdo všimnul a ocenil ji,“ vtipkoval Schmucker. Vítězství je pro něho záhadou. „Opravdu netuším, čím porotu za mořem tenhle obraz tak zaujal. Ale těší mě to,“ řekl Schmucker.

Malíř, který dostal Fryštát za moře

Vítězný obraz Romana Schmuckera Pod fryštátským zámkem se od ostatních lišil tím, že vznikal déle. Celé dva měsíce.
Původně začal Schmucker olejomalbu s fryštátským motivem malovat jako zimní výjev, postupně ale přešel na období podzimu a obraz přemaloval. A udělal dobře. V celosvětové soutěži Artists Gone Global s ním vyhrál první místo.
„Když jsem tím místem procházel, byl podzim už intenzivně cítit ve vzduchu, a tak se to přeneslo i do obrazu,“ vysvětluje autor.
Podle něj je to právě klidná nálada, která porotu v Americe zaujala. „Atmosféra obrazu je tichá. Tak jako je vzácné nalézt v rušném městě klidné zákoutí, je stejně vzácné nalézt ve své duši klid a mír. A o to ve svých obrazech usiluji. Možná právě proto obraz zvítězil. Náladou, která z něho dýchá,“ myslí si Schmucker.
Schmucker se kromě malby věnuje i geometrické abstrakci. Přiznává ale, že je mu přece jen bližší ta romantická či nostalgická nálada maleb. „Abstrakce je možností vytvářet věci zbavené reality. Je to fascinující prostor pro tvoření. Ale malování mi nabízí klid a rozjímání,“ porovnává Schmucker styly, kterým se věnuje.

Náladu Fryštátu znají lidé na celém světě

Díla karvinského malíře jsou především v soukromých sbírkách, a to téměř po celém světě. „Velmi si cením toho, že mé obrazy jsou ve sbírce bahrajnského sběratele umění. Pro mé obrazy nechal dokonce ve svém domě zřídit samostatnou část. Dělal jsem pro něho i svatební portrét, kde nevěsta na sobě měla šaty od známé návrhářky Blanky Matragi, takže s tím bylo dost práce,“ vzpomíná Schmucker. Po vítězství v Americe začal pracovat na zakázce pro italského sběratele v Miláně. Ten vybíral mezi motivy Benátek a Fryštátu. Osobitou náladou vyhrál i v tomto případě Fryštát.
„Mám Karvinou rád a určitě bych se z ní nechtěl nikam stěhovat. Mám tu rodinu, přátele, svá oblíbená místa, vzpomínky. Rád si sednu na náměstí a pozoruji denní ruch, proměny barev a stínů,“ popisuje Schmucker. Karviná je pro Schmuckera obrovskou inspirací, vidí ale i její odvrácené stránky. „Vadí mi kriminalita. Nemůžu se smířit s tím, že moji matku můžou za bílého dne napadnout a okrást nebo že se musíme bát o své děti a doprovázet je na každém kroku,“ říká Schmucker.
Obrazy Romana Schmuckera jsou do 15. ledna k vidění v Galerii Pod Zámkem ve Frýdku-Místku. „Do Vánoc určitě půjčím dva až tři obrazy Galerii Chagall ve fryštátském zámku,“ dodává Schmucker.