Ameriky potřísněné krví

Vápencové lomy u Mořiny jsou zřejmě nejromantičtějšími kouty Berounska. Pro návštěvníky jsou ale velkým nebezpečím.

Zejména Velká Amerika se stala hrobem mnoha lidem. „Nedávno jsme měli sezonu, kdy od května do září vyvážel funebrácký vůz z lomu mrtvolu sedmkrát. Pár lidí spáchalo sebevraždu, ostatní spadli při pokusu slézt skálu,“ řekl Karel Fous, hlavní bezpečnostní technik firmy Lomy Mořina, která Velkou i Malou Ameriku vlastní.
Opuštěné, uměle vytvořené kaňony dosahují až šedesátimetrové hloubky. Protkává je pět pater štol, z nichž nejdelší měří tři kilometry.
Možná proto, aby do nebezpečného území nechodili nezvaní hosté, usadila se ve skalách Ameriky strašidelná pověst o vojákovi wehrmachtu Hansi Hagenovi. Ten údajně na konci druhé světové války poněkud zapomněl ustoupit a před spojeneckými vojsky se ukrýval ve štolách.
Zoufalého vojáka žijícího v temných chodbách prý postihlo plíživé šílenství a začal nenávidět každého vetřelce.
„O minulosti Hagena nemáme jiné informace než trampové, kteří si legendu předávají. Pro nás je důležité, že letos nedošlo na Americe zatím ani k jednomu úmrtí,“ řekl k legendě Fous.
Přestože pobyt v zatopeném lomu Kosov nad Berounem nenese taková rizika jako bájemi opředné Ameriky u Mořiny, určitá bezpečnostní opatření jsou potřebná i tam. Nejnavštěvovanějším zatopeným lomem v okolí Berouna je lom Kosov. Na Berounsku je jen pár takových míst na koupání jako je tato zatopená díra vykutaná v kopci z vápence.
Na úvod je nutno zdůraznit, že stovky lidí, které se na Kosov každoročně přijedou vykoupat, se tam osvěžují na vlastní nebezpečí. Vstup do lomu ředitelství Velkolomu Čertovy schody, které Kosov vlastní, přísně zakazuje!
Jenže zákazy jsou od toho, aby se porušovaly, a ne všichni je respektují.
Průzračně modrá voda a spousta možností ke skákání i odpočinku lidem za trochu rizika jednoznačně stojí. Opuštěné a zatopené těžební místo připomíná scény ze sci-fi filmu nebo z reportáže National Geographic.

Policii volá majitel

Lom se nachází nad berounskou městskou částí Jarov. Velkolom Čertovy schody v něm v letech 1959 až 1989 těžil vápenec. Po třiceti letech těžaři pracoviště opustili. Uzavřít lom neprodyšně je nereálné. Odpovědnost nesou majitelé.
„A to je právě důvod, proč je do lomu vstup přísně zakázán. Nejsme slepí a víme o tom, že se tam lidé chodí koupat, ale snažíme se je varovat. Všude je výstražné značení a občas požádáme policii, aby se do lomu zašla podívat,“ uvedl ředitel Velkolomu Čertovy schody Jan Šroubek. „Stále hrozí vážné nebezpečí úrazu. Například od padajícího kamení nebo při sesuvu horniny. A když k tomu připočtete lidskou lehkovážnost, nemůžeme se k celé věci stavět zády,“ dodal ředitel.

Hypermarket Kosov

Lom si oblíbili také paleontologové. Mnozí šťastlivci tu našli oválné kameny ze sopečné vyvřeliny. Dnes už v lomu prakticky nejsou. Zato jsou k vidění na stovkách zahrad či skalek v celém regionu Berounska. Přesto v lomu každou chvíli někdo kutá kladívkem v touze nalézt alespoň trilobita.
Svého času si lidé vyprávěli, že na dně hlubokého jezera leží utopená nákladní tatra. Byla to jenom báchorka. Na Kosově trénují potápěči z berounské organizace Triton. Voda je podle nich skutečně průzračná, takže umožňuje pozorovat písčité dno, rostliny podobné akvarijním, rybku s fousky či dokonce vzácného raka. Jak se tihle zpátečníci dostali do vodní nádrže přes okolní kamenité stráně? To potapěči vysvětlit neumějí. Nejspíš podobně jako nákupní vozík, který stojí na dně jezírka. Po tatrovce na dně tedy ani stopa. Autem k vodě dojet nelze. Asi pět set metrů od břehu je možnost parkování na kraji šotolinové cesty. Zbytek pěšky nebo na horském kole.
K lomu vedou dvě cesty, každá z nich ale v jiné etáži. Spodní cesta je určitě pohodlnější a každopádně bezpečnější. Bez pití je v lomu žízeň. K nejbližší hospodě dojdete po dvou kilometrech chůze přes pole. Stojí na návsi v Jarově a jmenuje se Eldorádo.

Kontrolu jsme nezažili

Toalety mezi skalami hledáte marně, stejně jako zákoutí na diskrétní malou stranu. Jezírko nemá žádný přítok ani odtok vody, a přestože čistota vody i barva zůstávají po celý rok jako z katalogu alpského průvodce, měli by koupající myslet i na neviditelné škodliviny vyloučené do vody.
„Jezdíme se koupat na Kosov už dlouho. Vím, že je do lomu zakázaný vstup, ale nikdy nás tady nikdo nekontroloval a taky jsem neslyšela o tom, že by se tu někdo zranil. Samozřejmě, že děti nepouštím na skálu nebo do těch kamenitých sesuvů,“ říká Sabina Kováčová z Prahy.

Amerika u Karlštejna

Podobně romantickou dírou v zemi jako je Kosov, jsou i populárnější zatopené lomy Velká a Malá Amerika poblíž Mořiny na Karlštejnsku. Oba jsou ale daleko nebezpečnější než Kosov. Do jejich blankytně modré vody se tak noří jen skutečně otrlí odpůrci zákazů.
Velká Amerika patří k nekrásnějším koutům Česka a těší se zájmu nejen turistů, ale také filmařů. Kromě mnoha jiných filmů české i zahraniční produkce využili prostředí autoři slavné české westernové parodie Limonádový Joe. Na obě Ameriky je pochopitelně vstup přísně zakázaný. Majitelé z firmy Lomy Mořina nechali na jeho úpatí vybudovat vyhlídkové plošiny. Odvážlivcům, kteří chtějí dolů do nitra země, to ale nestačí. Jiní sem jezdí ukončit svá trápení.
„Na Ameriku nás volají zoufalí lidé nejčastěji k vykradeným automobilům. Velmi často tam ale dochází i k tragickým událostem. Lidé jsou nepoučitelní a zákaz nerespektují. Nedávno jsme tam byli u mladíka, který se rozhodl skoncovat se životem kvůli rozchodu s přítelkyní. V tomto případě ho psycholog přesvědčil o tom, že je to hloupost,“ uvedla mluvčí policie v Berouně Marcela Pučelíková.