Amsterodam: město plné muzeí

Amsterodam

Amsterodam Zdroj: Libor Budinsky

Amsterodam Jen málokteré město na světě se může pochlubit tak pestrou nabídkou muzeí jako Amsterodam. Ve městě sídlí nejen tradiční „kamenná“ muzea s deseti tisíci exponáty, ale také řada malých a netradičních muzeí jako například muzeum tulipánů, muzeum bible, muzeum piva. A co teprve muzea sexu, marihuany nebo tetování!

Amsterodam proslavily nejen romantické kanály či coffee shopy, ale také nesčetná muzea. Podle posledních informací jich ve městě najdete pětačtyřicet a řada z nich patří k evropským unikátům. Navíc všechna muzea stojí v centru města, takže se za nimi nemusíte nikam trmácet a můžete je navštívit při pěších procházkách. Ale když si půjčíte kolo, které je v Amsterodamu hlavním dopravním prostředkem, zvládnete všechno ještě rychleji. A jaká muzea stojí za to navštívit?

Dům plný konopí

Jedním z nejvyhledávanějších je muzeum Anny Frankové, mladé židovské dívky, jejíž tragický příběh z doby druhé světové války zná dnes díky jejímu deníku celý svět. Muzeum Anny Frankové patří mezi hlavní turistické cíle města, a tak se musíte připravit na dlouhé fronty na lístky, jež někdy trvají klidně i jednu až dvě hodiny.

Naopak úplně bez fronty je muzeum hašiše a marihuany, které je rozdělené do dvou expozic (stojí jen pár metrů vedle sebe a platí do nich stejný lístek). Muzeum založil před třilety hlavní propagátor konopí Ben Dronkers a každý rok ho navštíví zhruba 100 tisíc lidí. Součástí muzea je i slavná „žárovková“ konopná zahrádka, kde pod umělým světlem rostou výstavní kusy konopí. „Chceme návštěvníkům ukázat, že konopí není jen geniální rostlina, která před staletími znamenala pro naše předky nenahraditelnou surovinu, ale že má obrovský význam i dnes, hlavně pro své relaxační a léčivé účinky. Ne náhodou se o konopí hovoří jako o aspirinu 21. století,“ tvrdí průvodkyně v muzeu. A vzápětí dodává, že od letošního roku má muzeum novou funkci. Coffee shopy kvůli novým zákonům nesmějí od začátku ledna prodávat marihuanu cizincům, a tak se mohou turisté seznámit s jejím dlouhým příběhem alespoň v muzeu.

AmsterodamAmsterodam | Libor Budinsky

Příběh geniálního samouka

Dalším turistickým magnetem je sbírka obrazů jednoho z nejslavnějších malířů světa Vincenta van Gogha. Návštěvníky ovšem nepřitahují jen magické obrazy, ale také příběh zarputilého samouka, který se do malování pustil až v pozdním věku sedmadvaceti let. Ale to mu vůbec nevadilo, neboť během dalších deseti let vytvořil jednu z nejúchvatnějších výtvarných kolekcí světa. A právě tento příběh můžete velmi názorně sledovat v jeho muzeu. V současné době (až do konce dubna) však prochází malířovo muzeum rekonstrukcí a van Goghova díla jsou „provizorně“ k vidění v moderním výstavním centru Hermitage. Zajímavostí je, že budova Hermitage sloužila po tři sta let jako starobinec a součástí prohlídky je také návštěva autentické kuchyně z roku 1725, v níž se vařilo pro několik set „důchodců“.

AmsterodamAmsterodam | Libor Budinsky

A když už jsme u „gastronomických“ památek, stále funkčním muzeem je půvabná krčma De Wildeman z roku 1690, kde se stále točí dvě desítky nejrůznějších pivních speciálů. Tradiční pivní muzeum pak najdete v bývalé budově pivovaru Heineken (ta současná stojí za městem), kde je připravena interaktivní expozice Heineken Experience, během níž se například naučíte točit pivo na jeden zátah. A navíc se můžete nechat vyfotit jako pivní závozník v amsterodamceti ských ulicích a fotku rovnou poslat e-mailem svým přátelům. Ostatně tentýž vtip nabízí také muzeum marihuany, kde se naopak fotíte na konopné plantáži.

Jak se žije na lodi

Amsterodamská muzea prostě nejsou nudná a otravná, ale dokážou vás vtáhnout do děje a jejich návštěva je v mnoha případech nezapomenutelným zážitkem. Třeba když se chcete na vlastní kůži přesvědčit, jak se žije majitelům amsterodamských hausbótů. Ve čtvrti Jordaan, která patří k nejkrásnějším a také nejdražším amsterodamským částem, můžete navštívit jednu z obytných lodí, která je turistům za drobný poplatek zpřístupněna. Loď pochází z roku 1914 a na bydlení byla přestavěna již před třiceti lety. V podpalubí není sice moc místa a třeba děti spí namačkané v jakési minikomoře s rozměry jeden krát dva metry, ale nechybí tu ani kuchyň či obývák a celková atmosféra včetně malé terasy na palubě je naprosto úchvatná (více na houseboatmuseum.nl).

AmsterodamAmsterodam | Libor Budinsky

Podobně působivý zážitek nabízí i dokonalé muzeum tetování (snad jediné v Evropě), které ukazuje dlouhé dějiny tohoto umění a na mnoha příkladech ilustruje nejrůznější příčiny, důvody i styly malování na kůži včetně technicky primitivních nástrojů, jaké se používaly ve vězeních. Ale pozor, muzeum tetování není vhodné pro slabé povahy, neboť obsahuje spoustu lidských ostatků včetně mnoha lebek zkrášlených poněkud děsivou „tatérskou“ výzdobou.

Co nakoupit

Amsterodamské ulice jsou plné stylových butiků a obchodů, ve kterých se dá pořídit zajímavá móda i spousta gurmánských specialit. Za návštěvu stojí třeba obchod s vynikající domácí čokoládou Hotel Chocolat (ulice Heiligeweg 7) či nejlepší pivotéka ve městě, která se jmenuje De Bierkoning a najdete v ní neuvěřitelných 900 druhů piv. Stojí nedaleko Damu v ulici Paleisstraat 125 (více na bierkoning. nl).

Co ochutnat

Jednou z nejslavnějších amsterodamských specialit jsou matjesy, které koupíte v malých stáncích na ulici nakrájené na tácku s cibulí nebo v housce. Pokud chcete vyzkoušet tradiční nizozemskou kuchyni, zastavte se v jedné z nejstarších restaurací ve městě – jmenuje se Haesje Claes a byla založena roku 1520 (je opravdu vyhlášená, takže je třeba místa rezervovat). Typickým jídlem je bramborová kaše se zelím s opečenými klobáskami.

Kde se ubytovat

Ve městě stojí stovky hotelů ve všech cenových relacích. Kolem hlavního náměstí Damu přímo v centru města najdete levné tříhvězdičkové hotely, velmi slušné ubytovaní za rozumné ceny nabízí řetězec NH (v samotném centru má asi dvacet hotelů). Zajímavou volbou může být butik hotel Sebastian’s, který najdete v nákupní čtvrti s poněkud zvláštním názvem Devět ulic (za dvojlůžkový pokoj zaplatíte zhruba 120 eur – hotelsebastians.nl).