Angličtina na rovinu: Proč má angličtina nepravidelná slovesa?

Angličtina na rovinu

Angličtina na rovinu

Docela chápu podezření, že angličtina je jedno obrovské spiknutí, které vám má komplikovat život: frázová slovesa, slovesné časy, předložky a spousta dalších nepříjemností. Jedním z prvních problémů, na které člověk narazí, jsou nepravidelná slovesa.

Nejenže jsou to zdánlivě nesmyslné komplikace, ale jakmile nabudete dojmu, že už je můžete hodit za hlavu, zjistíte, že je tu velká oblast gramatiky, kde jsou fakt potřeba – předpřítomný čas, pasivum, tvoření přídavných jmen ze sloves. Jsou jako mor. Takže se právem můžete ptát, proč vůbec existují.

Špatná zpráva je, že existují, protože se používají tak často. Jinými slovy, jsou to asi ta nejvíce užitečná slovesa, která znáte. Zamyslete se nad tím. Jak často používáte ‚mít‘, ‚jít‘, ‚dát‘ nebo ‚vzít‘ ve srovnání třeba se ‚zajímat‘ nebo ‚vzdělávat‘? Stejné je to u ‚have‘, ‚go‘, ‚give‘ a ‚take‘ versus ‚interest‘ nebo ‚educate‘. Všimli jste si, že nejběžnější anglická slovesa jsou nepravidelná?

Další logickou otázkou tedy je, proč by tomu tak mělo být. Lingvistická odpověď na tuto otázku je, že čím častěji se nějaké slovo používá, tím spíše bude lpět na svých nepravidelnostech. Pokud je nějaké slovo používáno stokrát denně, máte sto příležitostí si jej procvičit, takže si jej zafixujete. Se slovy, která používáte jen svátečně, je to ale jiné. Jakákoliv nepravidelnost, kterou taková slova mohou mít, se totiž dříve nebo později nejspíš ztratí – dá totiž práci dolovat taková slova z paměti.

Jedním z důsledků této skutečnosti tedy je, že většina anglických nepravidelných sloves je stará – hodně stará – většinou více než tisíc let. Pochází z dob, kdy anglosaští barbaři nabodávali v Anglii keltské rolníky na kůl – kvůli zisku nebo pro zábavu. A když už to víte, měli byste zaznamenat i něco dalšího – jazykovou ozvěnu těchto temných časů: skoro všechna nepravidelná slovesa jsou totiž slova jednoslabičná (go, take, eat) nebo složeniny jednoslabičných slov (become), sem tam k tomu připadne ještě nějaké ‚over‘ a ‚under‘. Proč by to měla být jednoslabičná slova? Protože většina anglosaských slov byla jednoslabičná nebo se skládala z více jednoslabičných slov; tato slova tvoří germánské srdce angličtiny: ‚bed‘ (postel), ‚food‘ (jídlo), ‚work‘ (práce), ‚play‘ (hrát si), ‚rock‘ (skála), ‚tree‘ (strom) a mnoho mnoho dalších. Úžasný jazyk pro barbarské chrochtání!

Angličtina na rovinu Názory a připomínky pište na angličtina@e15.cz