Anglosasové mají extrémní Halloween. Co takhle extrémní Dušičky?

Výjev z Halloweenu

Výjev z Halloweenu Zdroj: Profimedia.cz

Bledé a mlhavé postavy ze sugestivní Erbenovy Kytice by o extrémním Halloweenu mnoho obdivného potlesku asi nesklidily (foto: Profimedia)
Halloween bývá každoročně v anglosasském světě jedním z největších vzepjetí středoškolského humoru (foto: Profimedia)
Tohle dal dohromady určitě učitel! Vtipně spojil halloweenskou zábavu s edukativní složkou. Kdo první najde slezinu, dostane pralinku ve tvaru apendixu! (foto:Profimedia)
Ořez snímku bohužel nedává poznat, zda si kreativní halloweenský koledník po vyhřezlých střevech i šlape či nikoli (foto: Profimedia)
4
Fotogalerie

Je čím dál extrémnější jenom Amerika, nebo celý svět? Řeč je samozřejmě o Halloweenu, napsala Michelle Slatallalová v listu The Wall Street Journal.

Halloween býval kouzelným svátkem, kdy nejděsivějším převlekem byl bubák vytvořený s pomocí prostěradla. Ano, byly tu čarodějnice a mumie a dokonce i podivný upír. A jediné místo, kde se dala vidět falešná krev, byly filmy, pokud vás tedy rodiče vzali do autokina na nějaký snímek režiséra Sama Peckinpaha.

Ale dneska, když otevřu dveře koledníků, pravděpodobně uvidím zombie s mrtvýma očima a rozšklebenými, mokvajícími ranami, jak si pochutnává na něčem, co vypadá jako z odpadkového koše operačního sálu. Jsou to věci tak extrémní, že kdyby je vidělo dítě mé generace, tak bude potřebovat terapeuta.

Jak podomácku udělat vyhřezlé oko či mozek

Internetový server YouTube dává rady, jak vyrobit co nejděsivější masky s videonahrávkami popisujícími krok za krokem třeba „Efekt proříznutého hrdla: Návod jak na to“, který má mimochodem už čtyři miliony zhlédnutí. Nebo „Zombie, vyhřezlý mozek, vypadlé oko“, případně „Halloweenská rozervaná tvář snadno a levně“.

Výjevy z HalloweenuVýjevy z Halloweenu | Profimedia.czPojídání imitace lidského masa patří k typickým projevům halloweenského veselení

Letos manžel přišel s nákupním seznamem toho, co potřebuje na halloweenský kostým: latexovou barvu, chlebové drobky (na děsivou texturu kůže), Alka-Seltzer (rány pak mokvají) a kýbl falešné krve (ne té lepkavé). Na námitku, že jsem nikdy o nelepkavé falešné krvi neslyšela, odpověděl, že on taky ne, ale „i zombie může mít své sny, ne? Vloni jsem se dvakrát sprchoval, než jsem to dostal z vlasů“.

Veselý průvod vykuchaných klaunů

To se nemůže obléknou za něco, co nadělá míň paseky, třeba za piráta? Nebo kovboje? Nemůže, pochopitelně, protože pak by se nedostal živý na halloweenský večírek v sousedství mezi všemi těmi davy vykuchaných klaunů, šílenců s oholenou hlavou a mrtvými chodícími Beyoncé, co zamoří ulice. Protože tohle je další pochybný vývoj Halloweenu: účastní se ho dospělí.

 

Ulice malého, idylického města v severní Kalifornii pak vypadají jako scéna obléhání z některého dílu Pána prstenů. Na hlavní třídě je vojenská zóna, kde místní hobiti, skřeti a středoškolští zlobři bojují vlastními zbraněmi (ať už pěnou na holení nebo umělými bojovými sekerami), zatímco kolem stojí policisté se založenýma rukama a snaží se chránit své hlídkové vozy před náhodnými zásahy syrovým vejcem.

Výjev z HalloweenuVýjev z Halloweenu | Profimedia.czKosmetické úpravy o halloweenském svátku dělají mnohé ženy odolatelnými

Přemrštěnost kam se podíváš

Nejsou to ovšem jenom koledníci, kdo zachází v nadšení příliš daleko. Jsou to i lidé, kteří sladkosti rozdávají. Svoje domy proměňují na cukrové kostnice, a když otvíráte dveře, nikdy nevíte, co vás uvnitř čeká - třeba vana plná minicukrovinek nebo třístupňová fontána s tekutou čokoládou.

Dokonce i ty domy, které nikdo nechtěl navštěvovat - ano, jde o příbytky zubařů - se posunuly mnohem, mnohem dál za škádlivé nabízení jablek nebo mrkviček. Zubaři používají Halloween jako přímou marketingovou příležitost a rozdávají zubní nitě, vzorky zubních past a kartáčky, na kterých je vyražené jejich jméno a telefonní číslo do ordinace