Anketa sedm statečných. Který příběh nejvíce zaujme opavské čtenáře?

Sedm lidí se stalo aktéry pěti dramatických příběhů. Sedm statečných, kteří zachraňovali životy, nebo dopadli zloděje. Který čin byl nejstatečnější? Hlasujte.

Tři muži masírovali srdce kolegovi, který zkolaboval při práci, policista se nadýchal kouře, když chtěl zachránit stařenku, muž dopadl zlodějku, mladík vytáhl z bazénu dítě a policista, který zachránil život sebevrahovi. Sedm lidí, kteří riskovali své životy a neváhali pomoci druhým.
Někteří získali vyznamenání, o jiných se čtenáři Sedmičky dozvědí poprvé. Porovnat, který z nich se zachoval nejstatečněji, je, vzhledem k různým okolnostem, nemožné. Čtenáři však mohou hlasovat, který z příběhů je nejvíce zaujal.

Zachránili kolegu

Lomozící dopravníky plné cukrovky a hluk motorů aut, které jedno za druhým vysypávaly svůj náklad. Běžný pracovní den cukrové kampaně v opavském cukrovaru. Šedesátiletý kvalitář, který hodnotí náklad každého auta, se najednou začal chovat divně. „Byl jsem od něj asi patnáct kroků. Šel za boudu k lavičce a vypadalo to, že zakopl. Když jsem přišel k němu, seděl na lavičce. Křičel jsem na něj, co se děje, ale vůbec nereagoval,“ popisuje první okamžiky pátku 27. listopadu osmašedesátiletý Ludvík Benda, který v cukrovaru zastupuje pěstitele řepy. V okamžiku, kdy kolegu položil na zem na prázdné pytle, se do záchranné akce zapojil i řidič přijíždějícího auta Jan Slavík.
„Volal jsem záchranku a s mobilem v ruce jsem jim popisoval, jak ten člověk vypadá. Pak jsem předával instrukce, co mají dělat,“ líčí Slavík.
Své poznatky z vojenského zdravotního výcviku uplatňuje třetí pomocník, pětatřicetiletý Hynek Valík. Podle fialové barvy obličeje záchranáři usuzují, že jde o srdeční zástavu. Operátor proto dával telefonem instrukce, jak správně masírovat srdce. „Pan Benda mu držel hlavu v záklonu a střídali jsme se v masáži srdce. Nikdy v životě jsem to nedělal. Bylo to jen asi deset minut, ale připadalo mi strašně dlouho, než přijeli záchranáři,“ popisuje Valík.
V té době už se muž začínal probírat k vědomí. Záchranáři výkon tří mužů oceňují. „Odvedli velmi dobrou práci. Během krátké chvilky jsme pacientovi defibrilačním přístrojem obnovili normální činnost srdce,“ chválil tři muže mluvčí záchranářů Lukáš Humpl. Šedesátiletý pacient sice zatím leží na jednotce intenzivní péče, ale nebezpečí smrti je díky zásahu záchranců zažehnáno.

Zastavil zloděje

Zlodějka využila situace a přímo na ulici okrádala staršího muže ve chvíli, kdy měl zdravotní potíže. Petr Dybowitz neváhal, ukradenou peněženku získal zpět a muži ji vrátil. Okamžitě zavolal i policii. „Viděl jsem člověka ležet na zemi a dvě ženy, které šly k němu. Jedna z nich vzala jeho peněženku a šla dál,“ popsal Dybowicz situaci, která se stala koncem září na Sadové ulici v Opavě. Byl právě na odpolední procházce se psem. „Šel jsem za ní. Sáhl jí do igelitky a peněženku vytáhl. Nebylo to příjemné, okolo se začala srocovat spousta jejích známých, kteří křičeli a vyhrožovali mi,“ vyprávěl Dybowicz, jak musel čelit okolostojícím Romům.
I v takové situaci však ještě stačil zavolat policejní hlídku, která zlodějku na místě zadržela a vzala do vazby. „Do osmačtyřiceti hodin ji odsoudili k podmíněnému trestu,“ přiblížil další osud ženy vedoucí územního odboru vnější služby opavské policie Petr Urbančík.
Dybowicz je po dlouhé době prvním Opavanem, který pomohl dopadnout zloděje přímo při činu. „V poslední době jsme neměli žádný případ pomoci, který by vedl přímo k dopadení pachatele,“ potvrdil Urbančík. Petr Dybowicz, který byl v devadesátých letech minulého století opavským zastupitelem, za svůj čin dostal ocenění Český pitaval.

Oheň byl silnější

Jednu sobotní noc koncem října dostala dvojice sloužících kravařských policistů od hasičů zprávu, že na Vyhlídalově ulici hoří dům. Policisté přijeli v okamžiku, kdy sousedé vyrazili dveře do bytu, ve kterém vzplály plameny.
„Řekli nám, že uvnitř je určitě stará paní, která tu bydlí. Všude už bylo plno kouře. Věděl jsem, že kouř zaplňuje místnost odshora, tak jsem si řekl, že by se mi mohlo povést ještě projít a vytáhnout ji,“ popisoval třicetiletý policista Robin Essler.
Neváhal ani minutu. Ústa si zakryl límcem své zimní bundy a v podřepu se snažil projít zakouřenou chodbou do bytu. Po pěti šesti krocích ho ale z vedlejší místnosti ovanul silný žár a ten ho přinutil vrátit se zpět ke dveřím, kde ho čekal kolega.
„Vůbec jsem nepřemýšlel, že by se mi mohlo něco stát. Myslel jsem si, že to bude snadné. Projdu chodbou, najdu paní a vynesu ji. Zkusil jsem to ještě podruhé, když přijeli kravařští hasiči a svítil jsem jim baterkou, aby viděli na cestu. To už mě ale začala silně bolet hlava,“ pokračoval mladý policista. Zkušení hasiči věděli své. Nasadili mu kyslíkovou masku a oba polisty pro jistotu odvezla sanitka do nemocnice na vyšetření. „Naštěstí nic nenašli a pustili mě ráno domů,“ zakončil Essler. Plameny byly už tak silné, že se hasičům devětasedmdesátiletou ženu zachránit nepodařilo a ve svém bytě uhořela.

Vytáhl topící se holčičku

Když si šel osmadvacetiletý student církevní konzervatoře Filip Hlavinka 12. dubna letošního roku zaplavat do kravařského aquaparku, netušil, že se zakrátko stane účastníkem dramatické události.
„Plaval jsem v bazénu a před otáčkou na dalších pětadvacet metrů jsem si všiml pětileté holčičky v potápěčských brýlích. Stála na břehu a nakláněla se nad hladinu,“ vzpomíná na událost Hlavinka. Plaval směrem k ní, proto mu tento obrázek zůstal v paměti. „Říkal jsem si, trochu prcek na dospělácký bazén. Vypadala jako by se chystala skočit do vody,“ vybavoval si Hlavinka. Na konci bazénu se otočil a začal další kolo, takže dívenku ztratil z dohledu. Najednou ale uviděl dětské tělíčko pod hladinou. „V první chvíli mě napadlo, že se prostě potápí. Byla u dna, ale bez pohybu. Čelem ke dnu bazénu. Pak mě to trklo, ponořil jsem se a vytáhl ji na kraj bazénu,“ popsal Hlavinka.
To už přiběhli i dívenčini máma s tátou a otec začal dcerku oživovat. Vše trvalo asi třicet vteřin, než holčička začala opět dýchat.
„Snažila se doplavat ke schůdkům, ale v cestě měla provaz, který rozděluje plavecké dráhy. Podplavat ho už bylo nad její síly,“ osvětlil vedoucí kravařského aquaparku Eduard Kandráč. Jen díky pohotovému zásahu nebyl pro rodinu s dvouletým chlapcem a pětiletou holčičkou ten den tragický. Když se matka dívenky od lékařů dozvěděla, že dcerka bude v pořádku, chtěla zachránci poděkovat a začala po něm pátrat. To už ale Hlavinka v aquaparku nebyl. Po příjezdu záchranky se Hlavinka přesvědčil, že děvče je v pořádku a odešel domů. „S rodinou jsme v kontaktu, navštěvujeme se, zvou mě na večeře, narozeniny a oslavy. Jsou moc fajn,“ říká Hlavinka. Skromného záchrance odměnili i Kravařští. „Předali jsme mu permanentku na volný vstup do aquaparku ve výši dvou tisíc korun,“ řekl Kandráč.

Zachraňoval sebevraha

Nestandardní úkol dostala 19. srpna tříčlenná policejní hlídka z Opavy. Mají zabránit sebevražednému pokusu. Povedlo se, díky jejich pohotovému zásahu muž přežil. „Zrovna jsme byli u dopravní nehody, když nás odvolali. Věděli jsme jen, že muž vyhrožuje, že se oběsí. Zamkl se do sklepa a své ženě psal výhružné SMS,“ uvedl policista David Kubánek. Žena se manžela snažila od jeho úmyslu odradit a mluvila na něj přes zamčené dveře. Když pochopila, že sama situaci nezvládne, zavolala na policii. „Napřed jsme klepali na dveře kolárny, ale muž na nic nereagoval,“ řekl Kubánek. Naštěstí však policisté mohli dění ve sklepě sledovat škvírou u stropu. Mezerou viděli, že muž visí na provaze, uvázaném na vodovodním potrubí. „Okamžitě jsem vykopl dveře a odřezali jsme jej,“ líčil Kubánek. Muž v té chvíli už nedýchal. Policisté ho proto začali oživovat. „Během chvíle se nám to podařilo a začal dýchat,“ oddychl si Kubánek. Přežil jen pohotovému zásahu policistů.