Aplikace tvořená uživateli likviduje černé skládky

Skládka

Skládka Zdroj: Archiv

Snadno nahlásit černou skládku ve svém okolí, a dát tak úřadům vědět, kam mají poslat úklidovou četu. Právě to umožňuje jednoduchá aplikace pro chytré telefony TrashOut z dílny stejnojmenné startupové firmy z pražské Wayra Akademie. V uplynulých dnech překročila hranici padesáti tisíc stažení napříč platformami Android, iOS i WindowsPhone.

Princip programu je prostý – pokud uživatel narazí na nelegální skládku, popřípadě větší nepořádek, pomocí aplikace TrashOut a GPS ve svém mobilu odešle upozornění na web Trash-Out.me, připojit může i fotografii. Ze zmíněného webu pak mohou obecní úřady či městské části čerpat data a na oznámení reagovat – nejlépe tak, že vyšlou úklidovou četu.

Samotná aplikace a hlášení o nelegálních skládkách jsou bezplatné, za přístup k podrobným datům platí úřady paušální měsíční poplatek 349 korun.

Sedm stovek obcí po celé Evropě

„V Evropě spolupracujeme s více než 700 obcí a víme o více než čtyřech stovkách skládek, které úřady pomocí našeho systému vyčistily. Věříme však, že toto číslo je reálně mnohem vyšší, neboť se uživatelé ještě stále učí aktualizovat stav nahlášené skládky,“ uvedl zakladatel TrashOut Jozef Vodička.

Firma teď pracuje na usnadnění zpětné odezvy, aby uživatelé mohli nahrávat například informace, kdy byla skládka odstraněna, popřípadě zda ji neukáznění obyvatelé neobnovili. Stejnou možnost mají obce, jimž TrashOut umožňuje zveřejňovat náklady, které si likvidace skládky vyžádala, popřípadě i výše pokut, jež úřady udělily. Firma nyní nabízí svůj program prostřednictvím obchodu s aplikacemi v sedmdesáti zemích v desítkách jazykových mutací.

K vyšší aktivitě při ochraně životního prostředí

„Jistá forma veřejné ostudy, že všichni na internetu vidí, jak velkou mají ve svém okolí nelegální skládku, v minulosti přiměla obyvatele Trenčianského okresu k rázné akci – místo aby se všichni obyvatelé obce složili na náklady odstranění skládky, mnozí jednoduše donutili rodiny, které na ni vyvážely odpad, aby se o vše postaraly a vyčištění zaplatily,“ popisuje jeden z úspěšných dopadů TrashOut Vodička. Obdobných příběhů má „v šuplíku“ desítky.

Cílem TrashOut je přimět veřejnost k mnohem vyšší aktivitě při ochraně životního prostředí. „Snažíme se obce naučit, aby k údajům o vyčištěných skládkách připojovaly výši nákladů, popřípadě se jich ptáme, zda na problematickém místě instalovaly fotopasti nebo zda občany informují o možnosti využívat naši aplikaci k důslednějšímu monitoringu,“ uzavřel Vodička.