Apple omladil operační systémy. Sledují zdraví majitele a řídí domácnost

Konference Applu pro vývojáře WWDC 2014

Konference Applu pro vývojáře WWDC 2014 Zdroj: profimedia.cz

Konference Applu pro vývojáře WWDC 2014
Konference Applu pro vývojáře WWDC 2014
Konference Applu pro vývojáře WWDC 2014
Konference Applu pro vývojáře WWDC 2014
4
Fotogalerie
Apple na tradiční konferenci WWDC představil technologické novinky. Letos jsou na řadě operační systém pro počítače OS X a nová verze mobilního operačního systému iOS. Nepotvrdily se naopak spekulace, že firma představí nové přístroje.

Americká firma představila operační systém OS X, tentokrát nazvaný Yosemite. Uživatelské rozhraní se podle očekávání přibližuje vzhledu pracovního prostředí v mobilních zařízeních Applu. Apple zároveň přišel s další verzí operačního systému pro mobilní telefony a tablety - iOS8.

„Dnes jsme tu proto, abychom mluvili o platformách OS X a iOS. Uvidíte, jak perfektně dokážou fungovat dohromady,“ prohlásil na úvod šéf Applu Tim Cook. Právě kolem vzájemného propojení počítačů a mobilních zařízení se soustředí většina novinek.

Klíčové bude například sdílení dat prostřednictvím on-line úložiště dat iCloud Drive. Zatímco dosud šlo iCloud využít jen pro sdílení fotografií či seznamu kontaktů, nyní na něj bude možné nahrát jakékoli soubory. Novinkou je i funkce Mail Drop, využívající on-line úložiště a propojující jej s emailovým klientem. Elektronickou poštou tak bude putovat jen odkaz, soubory o velikosti až 5 GB zůstanou v iCloud Drive.

Mezi mobilem a počítačem se bude snadno moci přesouvat i rozepsaný email. Technologie AirDrop umožní stěhovat i dokumenty a dokonce telefonní hovor. Místo telefonování na iPhonu lze hovor přesunout a přijmout ho na počítači.

Apple si přichystal i dvě nové aplikace nazvané HealthKit a HomeKit. Prvně jmenovaná bude shromažďovat informace o zdravotním stavu uživatele, například o jeho krevním tlaku. Druhá by pak měla umožnit ovládat pomocí telefonu různá elektrická zařízení v domácnosti, například termostaty či garážová vrata.