Arabsky mluví v Bruselu skoro pětina obyvatel

Manneken Pis, slavná bruselská socha

Manneken Pis, slavná bruselská socha Zdroj: wikimedia.org

V belgickém hlavním městě Bruselu za posledních šest let výrazně přibylo lidí mluvících arabsky, kterých je nyní 18 procent. Vyplývá to z průzkumu Svobodné bruselské univerzity, podle něhož sice stále nejvíce lidí mluví v Bruselu francouzsky, anglicky a holandsky, jejich počet se ale snižuje.

Průzkum provedený loni mezi 2500 obyvateli hlavního města ukázal, že 88 procent z nich se domnívá, že mluví dobře nebo velmi dobře francouzsky. Ve stejném průzkumu v roce 2006 jich bylo 95,5 procenta. Na druhém místě zůstává angličtina (30 procent) a třetí je holandština, kterou mluví v Bruselu dobře 23 procent lidí oproti 28 procentům před šesti lety.

Na čtvrtém místě však španělštinu vystřídala arabština. Zatímco v roce 2006 bylo arabských mluvčích 6,6 procenta, nyní je jich už 18 procent. Polovina z nich se narodila v zahraničí.

Vlámská, severní část Belgie mluví holandštinou a valonská jižní část francouzsky. Na východě země se ještě nachází relativně malé, německo jazyčné území. I když je Brusel obklopen vlámskými oblastmi, je tradičně frankofonním městem. Počet lidí hovořících anglicky nebo jinými jazyky souvisí také s evropskými institucemi v Bruselu. Za arabštinou je na pátém místě španělština (9 procent), němčina (7 procent), italština (5 procent) a turečtina (4,5 procenta).

Průzkum ukázal, že většina lidí hovořících arabsky a narozených v Belgii používá arabštinu doma častěji než před šesti lety. Kromě arabštiny třetina z nich umí ještě francouzsky. Arabština je semitský jazyk, kterým na světě hovoří asi 300 miliónů lidí. Od roku 1983 je jedním ze šesti oficiálních jazyků Organizace spojených národů.

Průzkum zjistil, že v Bruselu se používá celkem 104 jazyků, když v roce 2006 jich bylo 96 a v roce 2000 „jen“ 72.