Arménská kuchyně září na Žižkově | E15.cz

Arménská kuchyně září na Žižkově

Štěpán Sedláček

Vyznat se v arménské kuchyni je pro Čechy poměrně složité. Chuť a styl servírovaných pokrmů vychází z mnoha kultur.

Testovací tým týdeníku Sedmička s expertem na gastronomii Jakubem Řičicou navštívil nově otevřenou arménskou restauraci Noy v Koněvově ulici na rozhraní Žižkova a Vysočan. Jde o jediného zástupce zakavkazské kuchyně v hlavním městě.

Poněkud nešťastně je řešený vstup do restaurace. Kolemjdoucí ji přejdou bez povšimnutí. „Každý podobný typ exotické kuchyně by měl být v atraktivní lokalitě,“ míní Řičica.

Potěšila ho však šikovně sestavená nabídka jídel. Obsluhu zajišťovala sice nezkušená a nejistá mladá slečna, drobné nedostatky ale předčila sympatickým vystupováním.

Tajemství neprozradili

Testovací tým si na úvod objednal tradiční předkrm Blinčik, který má kořeny v ruské kuchyni. Jsou to palačinky plněné mletým masem, jogurtovo-koprová studená omáčka a zeleninová obloha.

„Velmi chutné, dobře připravené, ideální porce. Vyloženě mě nadchla zajímavá salátová obloha,“ řekl Řičica.

Od obsluhy se marně snažil získat recept na zeleninovou oblohu v tajemném nálevu s houbami. „Je to rodinné tajemství,“ dorazil vzkaz z kuchyně.

Potěšilo i hlavní jídlo

Hlavní chod, Tolma, si Řičica objednal záměrně, protože věděl, jak má správně vypadat a chutnat. Jde o dušené vinné listy plněné mletým masem a rýží. „Opět musím chválit, a to i v případě servírování. Od prvního pohledu jídlo vypadalo velmi chutně a nezůstalo jen u toho,“ řekl Řičica.

Typický arménský dezert Gata z listového těsta si testovací tým nechal doporučit. A opět nebylo co vytknout.

„Nejsem si úplně jistý, čím to bylo plněné, každopádně opět ideální porce ke kávě, kterou zde mají vynikající. Evidentně jde o čerstvě upečený produkt,“ podotkl Řičica.

Z restaurace Noy si testovací tým odnesl pozitivní dojem. Z hlediska konceptu a obsluhy je sice co vylepšovat, pokud jde ale o jídla, vládla naprostá spokojenost. Restaurace z gastronomického hlediska nadchla tak, že ji vřele doporučuje.

Autor: Štěpán Sedláček
 

Články odjinud

Newsletter
Využijte služby
zasílání zpráv do vaší
e-mailové schránky!