Auta ohrožují malé fotbalisty

Při přesunu na hřiště srazilo malého fotbalistu auto. Trenéři žádají úřady o razantní řešení, nejlépe o zaslepení rizikové silnice

Rychle vyrazit na trávník. Fotbalový instinkt tentokrát Filipa zradil, při přebíhání cesty mezi šatnou a tréninkovým hřištěm ho nabralo auto. Chlapce auto trefilo bokem a odmrštilo ho na další, stojící auto. „Vlastně se stalo něco, co tady každý předpovídal. Dlouho jsme žádali na úřadě, aby se tady omezil provoz. Marně a teď se stalo tohle,“ říká trenér přípravky SK ZČE Plzeň Radek Votípka.

Každý den se při přesunu ze stadionu ZČE na SK 1894 přes ulici Mezi Stadiony na Slovanech vydávají desítky žáčků, trenéři trnou, aby se jejich svěřencům něco nestalo. „Přesouváme se hromadně, ale znáte to, kluci jsou hodně živí, není to jednoduché,“ svěřuje se Votípka. V osudnou chvíli byl s chlapcem tatínek, který kluka vedl na trénink. Osmiletý Filip má po srážce naštípnutou kost levé nohy, pravou nohu zdobí sedřené lýtko. „Prodělal pochopitelně šok, navíc má ještě naštíplou kůstku pod okem,“ vypočítává trenér mládeže Radek Vodrážka.

„Přitom ho srazilo auto, které jelo opravdu pomalu, ani ne třicítkou. Kluk vyběhl mezi auty přímo pod kola,“ připomíná Votípka. Pokud by se malému sportovci něco stalo ve chvíli, když si ho přeberou trenéři, hrozilo by nadšencům, kteří se o fotbalový potěr starají, dokonce i vězení. „Dopustili by se trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti, kde u těžké újmy hrozí až dva roky vězení a zákaz činnosti,“ vysvětluje tisková mluvčí plzeňské policie Martina Hábrová. V ulici mezi sportovními komplexy už dříve kvůli stížnostem dopravní policisté umístili retardéry a z obou stran i značku Pozor děti, řidiči ji ale příliš nerespektují. „Třeba v pátek odpoledne tudy projede za hodinu odhadem čtyři sta aut. Každý si tudy zkracuje cestu. Přitom my převádíme týdně stovky fotbalistů, kousek odtud je škola, spousta dětí chodí i z bazénu. Navíc tady auta parkují po stranách i uprostřed silnice, a to je zrovna při přecházení extrémně nebezpečné,“ vypočítává důrazně Radek Vodrážka. Vedení fotbalového klubu by proto uvítalo razantnější opatření.

„Ideální by bylo celou silnici zaslepit nebo z ní alespoň udělat jednosměrku,“ připomíná Vodrážka. Po počátečním šoku se nálada na Petříně dostává do normálu, pozitivní energii všem vlila návštěva zraněného Filipa na tréninku. Teď všichni na Petříně doufají, že úřady zareagují tak rychle, aby další fotbalista nemusel místo na trávník zamířit do nemocnice. Nebezpečí hrozí dětem ale i na jiných místech v Plzni. Směrem k rušné silnici mají namířeno školáci ze základní školy pro neslyšící v Doubravce, podobně je situován i východ ze školy ve Chválenické ulici. Oči na stopkách musí mít i řidiči jedoucí po Vejprnické ulici, sem spěchají teenageři na tramvaj z elektro učiliště.