Až 9 z 10 mobilních aplikací vykazuje bezpečnostní slabiny

Smartphone (ilustrační foto)

Smartphone (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Highways Agency via Flickr

S rostoucím počtem mobilních zařízení využívaných pro pracovní účely a přistupujících do podnikových sítí rostou bezpečnostní rizika. Například podle společnosti SafeNet uniknou z firem každý den až 2 miliony údajů o zákaznících a počet Android malware se podle údajů Internation Business Times za posledních 12 měsíců zvýšil o neuvěřitelných 600 procent.

Až 9 z 10 mobilních aplikací vykazuje bezpečnostní slabiny, a to ve spojení s nízkým povědomím uživatelů o zásadách bezpečné komunikace prostřednictvím tabletů a chytrých telefonů představuje neomezené možnosti pro vysledování komunikace a zneužití získaných údajů.

„Firmy musí mít jasnou představu o tom, jaké riziko pro ně útoky představují. Bezpečnostní manažeři chápou, že čelí rizikům, ale často nevědí, která jsou skutečná a co pro firmu znamenají,” říká William Ischanoe, odborný garant kurzů IT bezpečnosti a hackingu Počítačové školy Gopas. „Je třeba věnovat pozornost zabezpečení vlastních aplikací, ale i školení a vzdělávání zaměstnanců, kteří často netuší, co svým chováním způsobují,“ dodává.

Zákon o kybernetické bezpečnosti ve středu pozornosti

Před bezpečnostními riziky varovali odborníci na konferenci věnované počítačové bezpečnosti a hackingu HackerFest 2014, kterou pořádá Počítačová škola Gopas. Žhavým tématem byl na konferenci HackerFest 2014 i zákon o kybernetické bezpečnosti a jeho aplikace do praxe.

Zákon, díky kterému by měl být stát odolnější vůči případným elektronickým útokům na důležité počítačové systémy v zemi, vstoupí v platnost v lednu 2015. Stále ale u mnohých odborníků napříč obory vyvolává dohady a diskuse – především není zcela jasné, koho přesně se zákon dotkne, jaké konkrétní kroky budou muset podniknout a kolik bude zavedení nových pravidel stát.

„Zájem odborné veřejnosti o konferenci HackerFest 2014 předčil naše očekávání,“ řekl Jan Dvořák, ředitel Počítačové školy Gopas. „Letošní ročník HackerFestu je teprve druhý, ale již nyní je možné mluvit o tradici – účastníci konferenci vnímají nejen jako odborné fórum, ale především jako možnost prakticky se seznámit s novými trendy v oblasti hackingu a připravit se na ně.“