Bájní vzduchoplavci se vznášejí nad Hradištěm. Balonové létání tu frčí

Patří mezi zdánlivě adrenalinové zážitky, přesto let balonem láká spoustu lidí, i těch starších.

Když Štěpán Kučík slavil se svou přítelkyní páté výročí seznámení, koupil jí neobvyklý dar. „O ničem jiném než o letu balonem jsem ani nepřemýšlel. Moc o to stála, tak jsem se rozhodl jí to splnit. Letěli jsme sami dva s pilotem a byl to super zážitek,“ svěřil se šestadvacetiletý muž.

Balonové létání teď zažívá boom, a to zejména v okolí Uherského Hradiště, Kunovic a Starého města, kde jsou k němu ideální podmínky. Lidé se tu v balonu slaví narozeniny, výročí a dokonce se tu v proutěném koši uskutečnil i svatební obřad.

Právě díky ideálním podmínkám tady kunovická společnost, která patří k republikové špičce, uspořádala v polovině srpna speciální festival s názvem Balony.eu Buchlov 2010, kde nechyběly balony ve tvaru krýglu, srdce nebo největší balon V České republice a na Slovensku.

Nad souměstím létá jako bájný vzduchoplavec například Libor Staňa z Břestku. Poprvé si do proutěného koše stoupl s pilotem Ivanem Kubíčkem. „Vyletěli jsme tehdy do dvou kilometrů a pro mě to byl naprosto netradiční, velice zajímavý pocit. Zkusil se mnou různé manévry, třeba rychlé klesání a mě to tehdy strašně chytlo,“ svěřil se majitel firmy, která balonové létání nabízí.

Teď létá Libor Staňa s pasažéry jako pilot a už to bude patnáct let, kdy je vzal na let poprvé. Z proutěného koše viděl snad celou republiku i sousední Slovensko.

Ve výškách bez omezení

Okolí Uherského Hradiště je ale podle něj příznivější než jiná místa. „Je tady spousta přistávacích ploch, nejsme zvlášť omezení letovým provozem a můžeme se tak dostat i do větších výšek, než by nám povolili jinde,“ vysvětlil zkušený pilot.

Lety balonem se přitom hodí pro každého. Běžný vyhlídkový let může zkusit kdokoliv bez ohledu na věk. „Já bych do toho asi dobrovolně nešel. Bál bych se třeba toho, že mi pocitově chybí pevná půda pod nohama, a že do nás třeba naletí nějaký pták,“ tvrdí například třicetiletý Radek Soukup. Zkušení letci ale bojácné klienty uklidňují. Vždyť za celou patnáctiletou historii kunovické společnosti se nikdy nic podobného nestalo. Žádná újma na zdraví ani majetku.

Lety nad domy

Cestu v proutěném koši si běžně objednávají i lidé starší sedmdesáti let. Nejde totiž o adrenalin, ale skutečný požitek z letu, který je klidný a v podstatě nestresový.
Za hodinu proletí posádka nad krajinou o rozloze zhruba dvaceti kilometrů, kterou vidí nejčastěji z výšky půl kilometru a v rychlosti větru, tedy kolem pěti metrů za vteřinu. Výš už se zajímavé detaily ztrácejí. „Vůbec nejhezčí pohled je z tří set metrů nad terénem,“ potvrdil Staňa. Jedině tak totiž mohou pasažéři téměř pohladit špičky stromů a zamávat z výšky na sousedy.

Baroni

Za hodinový let zaplatí zájemce u kunovické společnosti zhruba pět tisíc korun. Což je podle majitelů především cena za bezpečí zaručené zkušenými kvalifikovanými piloty. Každý z nich, stejně jako řidič auta, musí mít platný „řidičák“ na balon.

Licenci potvrzuje Úřad civilního letectví a piloti musí splnit stejné podmínky, jako kdyby řídili motorové letadlo. Každý balon má navíc vlastní doklady. „Opravdu je to totéž, co u auta. I s balonem chodíme na kontrolu jeho stavu pravidelně každý rok nebo po odlétání sta hodin,“ objasňuje pilot Staňa.

Od svého prvního letu má titul baron ze Zarazic. To proto, že premiérové přistání uskutečnil v této vesnici. Stejným křtem ohněm, zemí i vzduchem, při kterém nechybí šampaňské, projde každý pasažér. A domů si pak kromě vzpomínek a jedinečných fotografií odnáší i pasovací dekret barona či baronky.