Balán: Zlín půjde do finále

Útočník Stanislav Balán chce zapomenout na rvačku se Spartou. A počítá s tím, že Zlín postoupí do finále.

Bez výstroje vypadá jako hubeňour. Ale pozor. Na ledě se dokáže Stanislav Balán naštvat. A pokud je třeba, umí útočník Zlína použít ruce jako správný vesnický chasník. „No, v zápase se Spartou jsem nakonec dostal sedmadvacet trestných minut,“ říká dnes s úsměvem hodonínský odchovanec.

Jenže obviňovat ho z hokejového raubířství je nesmysl. Lednový souboj s pražskou Spartou, ve kterém rozhodčí rozdali historických 439 minut trestů, spíš připomínal pouliční rvačku. A zúčastnili se jí všichni.

Rvačka na ledě

„Takový zápas jsem naposledy zažil v Kanadě, kde se mlátili i gólmani,“ vzpomíná Balán, který si zahrál v zámořské WHL. Šarvátky podle něj zastavit nešlo. „Bylo to vyhecované, pořád se to stupňovalo. Takový je někdy hokej,“ říká už bez emocí.

Na bitvu s Pražany by ale nejraději zapomněl. Chce se soustředit na důležitější zápasy a hlavně na svoje výkony. „Snad se mi bude dařit. Vlastně bych řekl, že tohle je zatím moje nejlepší sezona,“ chválí se Balán, který většinou pendluje mezi třetí a čtvrtou pětkou.

A čísla nelžou. Letos ve žlutomodrém dresu nasbíral patnáct kanadských bodů. Že to nestojí za řeč? Pro čtyřiadvacetiletého útočníka je to ale zatím nejvíc v extralize. „Je ale škoda, že mám na kontě jen pět branek, to je zoufale málo,“ tvrdí Balán. Obavy ze sezení na lavičce, zdá se, mít nemusí. Pro kouče Veneru je nepostradatelný, o čemž svědčí i to, že odehrál všechny letošní zápasy. „Teď to nehrozí, ale v úvodu sezony jsem se bál, že bych mohl na farmu do Vsetína. To by se mi fakt nelíbilo,“ přiznává útočník Beranů.

Jeho strach byl logický. Balán v dresu Valachů mohl nastoupit proti Hodonínu, klubu, ve kterém vyrůstal. „Absolutně bych si to nedokázal představit. Hrát proti Drtičům? Já nevím, musel bych trenérům říct, že to nejde,“ přiznává s tím, že by mateřský tým nezradil.

Mateřský klub

Hodonín, který se pere ve druhé lize, ale bedlivě sleduje aspoň na dálku. Čas je totiž to, co moc nemá. „Prostě zápasy jdou rychle za sebou, takže není prostor tam zajet. Nikdy jsem však nepřestal pochybovat, že Hodonín postoupí zpátky do první ligy,“ říká Balán.

Ostatně Zlínu prorokuje také vítězné zítřky. „Důležité je čtvrtfinále. Pak se uvidí. Jestli nám vyjde, máme na to, abychom udělali finále,“ dodává Balán.