Banditi z Teplic táhnou na Prahu. Zbraně vytáhnou v O2 areně

Mají pověst raubířů z hospodské kapely. Muzikanti z Kabátu přesto nemají v Česku konkurenci a spolehlivě zaplní i obří O2 arenu.

Josef Vojtek je hlasem a nejznámější tváří teplické kapely. I když už deset let žije v Praze.

Čtvrteční koncert v libeňské O2 areně, kde Kabát představí novou desku Banditi di Praga, tak pro něj bude v podstatě zápasem na domácím hřišti.

Přípravy na vystoupení zřejmě nejúspěšnějších tuzemských hudebníků ale provázely neobvyklé komplikace.

Kvůli platební neschopnosti Sazky nějaký čas hrozilo zrušení koncertu v její 02 areně. Bylo to opravdu reálné riziko?

Tohle člověk opravdu nikdy neví. Pro jistotu jsme si tedy zamluvili i druhou halu, Tesla arenu. Tam se ale vejde míň lidí, a pokud by došlo na to, že bychom hráli v ní, asi bychom to museli nějak řešit. Například dvěma koncerty.

Museli byste nějak upravovat svou náročnou show s řadou efektů?

Myslím si, že bychom se s nimi do Tesla areny vešli. Hráli jsme i v menších halách, třeba v Břeclavi nebo Uherském Hradišti. Naši show je možné dobře přizpůsobit.

V čem je vystupování v obří O2 areně pro muzikanta zajímavé?

Je to jedna z největších krytých hal v republice. Má kapacitu fotbalového stadionu.

Může vás ale i potrápit?

Na můj vkus je tam pro učinkující strašně moc bezpečnostních opatření. Na všechno potřebujete povolení, karty s fotkou. Já ale nejsem terorista, jdu tam „jen“ odehrát koncert.

Jsou pražstí fanoušci v něčem odlišní?

Nedělám rozdíly mezi publikem v Praze nebo Košicích. Hraje se mi dobře všude, kde jsou fajn lidé, kteří znají a zpívají s námi naše písničky. Je to jiné snad jen v tom, že se na náš koncert přijde podívat víc muzikantů, kamarádů. Nervozita samozřejmě bude o trošku větší.

Chystáte pro pražský koncert něco speciálního?

Ani ne. Jediné specifikum bude, že se celý koncert bude natáčet pro případné vydání na DVD a na Blu-ray.

Co budete hrát? Určitě přijdou na řadu i skladby z nového alba.

Nestavíme na nich. Deska se začala prodávat těsně před Vánocemi, což není až tak dávno. Hrajeme dvacet devět písniček, mezi nimi i šest nových. Jsme rádi, že jich není víc, protože z pódia vidíme, že lidi ty písničky ještě tak neumějí.

Ale šance, že se je naučí, je veliká. Nové desky jste prodali už víc než sedmdesát tisíc kusů. Čím si vysvětlujete, že právě vašim fanouškům stojí za to si desku nestáhnout a koupit si ji?

Vždycky jsme se snažili, aby obal nebyl jenom plastová krabička s jednoduchým potiskem. Aby každé nové album bylo tak trochu sběratelským kouskem. Navíc si myslím, že když už má někdo devět originálů, koupí si i ten desátý.

Máte za sebou většinu koncertů z turné, jaká je teď nálada v kapele?

Nikdo se zatím nezranil. Jsme v pohodě a doufáme, že všechno dobře dopadne. Na turné jsme nebyli čtyři roky, báječně si to užíváme.

I s večírky?

Jestli si myslíte, že hraju opilý, tak to je omyl. Nikdo z kapely nepije v den koncertu a den před ním. Doby, kdy jsme byli bouřliváci, už jsou dávno pryč.

Jak snášejí kabátovské turné vaše rodiny?

Existuje skype a e-mail. Nejsme americká skupina, která jezdí po světě rok. Třeba mezi koncerty v Břeclavi a Brně jsem byl pryč z domu jen něco přes dva týdny. Naštěstí mi i v hotelu vyprali nějaké oblečení, protože už bylo v cestovní kabele cítit.

Co vás čeká po šňůře?

Účinkuju v muzikálech Kat Mydlář, Dracula a Tři mušketýři, které se hrají do konce června. Pak máme prázdniny. S kapelou pojedeme několik letních festivalů a budeme si užívat léta.

Které festivaly to budou?

Do prázdnin je daleko a ještě nemáme podrobnější informace. Všechno je v jednání. Volíme taktiku, že fanoušci jezdí za námi a ne my za nimi. Je důležité, aby byl koncert v dobrém prostředí a prostoru, aby se dala využít naše technika.

Hrajete bezmála třicet let a stále jste úspěšní. Čím si to vysvětlujete?

Trefili jsme se do noty střední vrstvě. Neděláme komplikovanou muziku, ani texty písní nejsou složité.

Popularita má i stinné stránky. Jak se perete s bulvárem?

Bulvár nečtu, protože lže. Ale lidi ho bohužel žerou a z mnohých se stávají bonzáci. Kdekdo má dneska telefon s pětimegapixelovým foťákem, takže není problém kohokoliv vyfotit a poslat to do novin, kde za fotku dostane několik tisíc korun. Už nechodím ani do hospody, protože nemám zapotřebí, aby národ četl o nějakých nesmyslech. Proto se s bulvárem vůbec nebavím a ani jim nezvedám telefony.

Ale lidi drby baví.

Jenže takhle lidem zatemňují jenom mozky, aby neviděli, co se děje venku. Rozkrádá se republika, ale lidem se dá bulvár, aby si přečetli něco o celebritách a skandálech. Je to jako ve starověkém Římě. Chléb a hry. Bulvár jim dává ty hry, aby lidi zapomněli na hlad.

Pořád vás fanoušci tahají, abyste si s nimi dali panáka?

Ano. Někteří lidé nechápou, že kdybych si měl s každým dát panáka, tak jsem za chvíli alkoholik, mám v prdeli játra a nic v životě neudělám. Nehledě na to, že po koncertě máme úplně jiné myšlenky. Když s omluvou odmítám, mnozí řeknou: To je nafoukaný debil.