Baníčku, zůstaň na Bazalech, do do Vítkovic ne, láteří fanoušci

Radní chtějí dostat Baník do Vítkovic. Klub ale váhá a fanoušci Baníku jsou ostře proti.

Opravdu vážně to myslí ostravští radní s přestavbou vítkovického stadionu. Je jisté, že začne v červnu 2012 ihned po skončení atletického mítinku Zlatá tretra. S tím se pojí další předpoklad, že fotbalisté Baníku začnou hrát na opraveném stadionu od srpna 2012, a to už budí mnohem větší rozpory.
Zaprvé majitel Baníku Ostrava Tomáš Petera stále zvažuje přestavbu Bazalů, kterou by finančně vzal na svá bedra trenér českých hokejistů Alois Hadamczik. Zadruhé jsou proti stěhování fotbalistů do Vítkovic také fanoušci. A nesouhlasí ani místní obyvatelé, kteří se obávají vandalismu a hluku od chuligánů.
Celkem by přestavba měla přijít na zhruba 450 milionů korun. Na jejím konci v roce 2014 bude mít stadion novou krytou východní tribunu, opravené ochozy za oběma brankami, pokladny, vstupy do areálu a další zázemí.
Inovovaný sportovní stánek tak pojme až patnáct tisíc diváků. Stavební práce budou pokračovat i za provozu, tedy při atletických mítincích či případných zápasech Baníku.
Celková částka nezahrnuje tribuny za brankami. „Kolik by stály, nejde teď odhadnout,“ podotkl architekt David Kotek, jehož tým se na projektu podílel.
Finanční zátěž kvůli stadionu je pro městskou radnici natolik vyčerpávající, že si bude muset půjčit z Evropské investiční banky. Dále radní požádají o stomiliónovou dotaci ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
„Jistotu, že ji dostaneme, nemáme, ale snažíme se co nejvíce ušetřit,“ řekl náměstek primátora Martin Štěpánek. Úvahy majitele Baníku, že by místo stěhování do Vítkovic raději opravil Bazaly, zatím na radnici nedoputovaly ve formě oficiálního návrhu. Tím pádem vedení radnice zatím neřešilo variantu, že by se město na přestavbě Bazalů podílelo.
„O tom s námi nikdo nejednal. My vycházíme z toho, že Baníku nabídneme nový Městský stadion ve Vítkovicích a on ho bude chtít,“ prohlásil Štěpánek. Proč si jsou radní tak jistí? Důvody jsou nasnadě. Od sezony 2012/2013 se totiž Baník musí podřídit podmínkám projektu fotbalové asociace s názvem Stadiony 2012. A Bazaly nyní nesplňují podmínky projektu. Na případnou přestavbu tak zbývá necelý rok, což se radním jeví jako velmi nereálné. Navíc majitel Petera na opravu Bazalů nemá peníze. Drží se jediného záchranného lana, které mu poskytnul trenér hokejové reprezentace Alois Hadamczik. Ten totiž projevil zájem o koupi stadionu.
Hadamczik to vymyslel tak, že by poloviční podíl bezplatně převedl do vlastnictví města. To by pak rozsáhlou opravu v částce dosahující až sedm set milionů korun z větší části zaplatilo. „Dal bych do toho know-how. Už mám připravený projekt, jak by stadion měl vypadat,“ poznamenal Hadamczik. Po přestavbě by nechal hrát Baník určitou dobu na Bazalech zadarmo.
Petera, který před osmi roky koupil klub právě od Hadamczika, s ním o této variantě jednal. „Dvakrát jsme s Lojzou mluvili, ale vše je teprve v počáteční fázi. O ceně za prodej Bazalů jsme se nebavili. To je úplně poslední věc. Prvotní je, kolik by stála rekonstrukce, a jestli je to vůbec uskutečnitelný plán,“ sdělil Petera na konci léta.
Ke své roli se hlásí i fanoušci Baníku. Ti nemohou zapomenout primátorovi Petru Kajnarovi, že před volbami slíbil Ostravě nový stadion. „V roce 2013 bude fotbalový stadion stát na sto procent. Nedovedu si představit, že by to bylo jinak,“ prohlásil tehdy Kajnar.
Pro jeho slib jej fandové označili za lháře, což dali razantně najevo při zápasech jak doma, tak venku. Transparenty „Primátor je lhář“ či „Prolhaná radnice“ vzbudily díky televizním přenosům velký ohlas v celé republice.
Fanoušci náhražku v podobě opraveného vítkovické ho stadionu odmítají. V první řadě chtějí, aby klub zůstal ve slezské části Ostrava, protože Baník je podle nich slezský klub. Dále jim vadí atletický ovál, kvůli němuž ztratí přímý kontakt s hrací plochou.
„V žádném případě nechceme do Vítkovic. Je to náš soupeř a nepřítel. Stadion je dobrý na Zlatou tretru, ne na fotbal. Pokud bude hrát Baník ve Vítkovicích, z naší skupiny tam nebude chodit nikdo. Ale ven jezdit budeme. Milujeme Baníček,“ poznamenal David Vlček z fanouškovského uskupení Silesian Chachars.
Stěhování fotbalistů Baníku do Vítkovic vyvolalo protesty nejen fanoušků, ale i lidí, kteří v okolí stadionu bydlí. Sepsali petici, kterou pak odnesli na ostravskou radnici. Žádají v ní, aby město zajistilo při konání fotbalových akcí klid a pořádek.

Strach o zdraví

„Nesouhlasíme. Jsme pře svědčení, že město by mělo peníze dávat na ochranu ovzduší, budování nových cyklostezek, nebo by mohlo vybudovat nová dětská hřiště. Je nezodpovědné dávat peníze z rozpočtu města Baníku Ostrava, který je v soukromém vlastnictví. Máme obavu z chování výtržníků a násilníků, kteří by mohli ohrozit naše zdraví a majetek,“ řekl šéf petičního výboru Pavel Prostějovský.