Bariéry v areálu nemocnice. Nová stavba je odstraní

Stavba moderního pavilonu začíná. Pacienty omezí, zároveň ale zbourá bariéry.

Po chodbách nemocničních budov jezdil bez zádrhele. Možnost hladkého pohybu po nemocnici si dokonce pochvaloval a dobrý dojem z výsledku testu mu nepokazil ani výtah s označením pro vozíčkáře. Na jeho dveřní úchyty totiž ze svého křesla dosáhl jen s námahou. „Umístění madel je trošku problém, ale celkově je to tady v pohodě,“ zhodnotil vozíčkář Petr Lindák situaci v nemocnici. Jiné to však bylo, když vyjel ven východem z pavilonu interních oborů. Chodník vpravo směrem k lékárně znamenal první překážku. Byl totiž tradiční, tedy s obrubníkem. Odpovídal době, ve které vznikl. Když se na něj Petr Lindák snažil dostat, několik lidí zpomalilo. Otočili se, aby případně pomohli. Stejně na tom byl i tehdy, když zahnul od východu budovy vlevo. I tam na něj čekal bariérový chodník s deset centimetrů vysokým obrubníkem. A tak se k parkovišti vydal po vozovce, tam se ovšem dostal do kolize s auty. Kvůli zaparkovaným sanitám musel středem silnice, kde ho řidiči objížděli.
„Příliš se o tom nemluví, ale areály nemocnic jsou obecně poměrně bariérové a nikdo se moc nezajímá o jejich přístupnost,“ reagoval na zjištění Sedmičky Václav Krása, předseda Národní rady zdravotně postižených ČR. Pavilon interních oborů vyrostl v areálu nemocnice na začátku osmdesátých let a ve své době představoval skutečně moderní nemocniční stavbu. Až na drobnost. „Detail přístupu osob s omezeným pohybem asi tenkrát nebrali v potaz,“ hledal vysvětlení nový generální ředitel karlovarské krajské nemocnice Zdeněk Horák.
A tak projektanti vyřešili nájezd na chodník přímo před vchodem, nikoliv ale ze stran. Zřejmě kvůli faktu, že se do budovy pacienti se sníženou pohyblivostí dostanou tímto způsobem (i když kus cesty musí po vozovce), případně spojovací chodbou, nikdo za celou dobu neprovedl úpravu chodníků.
V souvislosti se stavbou pavilonu akutní medicíny se to ale změní. „Odstraníme celý chodník. Okolí pavilonu číslo padesát tedy bude v jedné rovině,“ říká Horák. Sledge hokejista Petr Lindák, který Sedmičce s testem pomohl, však v areálu nemocnice narazil ještě jednou. U kantýny, kam lidé chodí pro potraviny. Bariéru v podobě tří schodů neměl šanci překonat, a tak se ani nedozvěděl, jestli by nahoře vůbec projel dveřmi.
„Nemocnice si zpravidla nepřipouští, že k úspěšné léčbě pacienta může vést také možnost bezproblémového pohybu na oddělení nebo v areálu nemocnice,“ uvedl Krása, podle kterého zdravotnictví většinou odmítá pohled na zdraví ze sociálního hlediska. Podle Zdeňka Horáka se Karlovarská krajská nemocnice bude zjištěním Sedmičky zabývat. „Přístup do prodejny potravin, tedy kantýny, se pokusíme vyřešit vlastními silami,“ uvedl. Práce na stavbě pavilonu akutní péče a centrálního příjmu teď přinesou nejrůznější omezení i ostatním pacientům, nejen vozíčkářům. Dělníci již například sázejí plot kolem budov bývalého ředitelství a lékařské služby první pomoci, které zbourají. „V oploceném prostoru platí zákaz parkování. Stejně tak v blízkosti vjezdu pro stavaře,“ upozornil mluvčí nemocnice Marek Mikeš.
Nová třípatrová budova vyroste mezi pavilony chirurgických a interních oborů, které propojí. V přízemí bude hlavní vstup do nemocnice, kromě toho také dvanáct příjmových ambulancí, lékárna s výdejnou nebo bufet. „I v době omezení vjezdu a parkování v areálu nemocnice myslíme na pacienty s omezenou pohyblivostí. Vyčleníme pro ně parkovací místa,“ dodal Zděněk Horák.