Barman roku 2012 Achim Šipl je průkopníkem molekulární mixologie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Miroslav Chaloupka, Mlada fronta

Tuzemský barman roku 2012 Achim Šipl je jedním z průkopníků molekulární mixologie, v níž jde zejména o změnu skupenství a formy nápojů. "Bar je pro mě synonymem zážitkové gastronomie a lidem je potřeba přinášet stále něco nového," tvrdí vítěz soutěže.

„Kvůli kole s rumem nemusí člověk chodit do restaurace. Po 23 letech za barem mě nebaví dělat jen klasické drinky Cuba Libre a Mojito, tak jsem se začal věnovat progresivní mixologii, zkoumat, co lze dát do jednotlivých nápojů,“ řekl osmatřicetiletý Šipl, v současné době působící v jednom z barů na pražském Žižkově.

Molekulární mixologie, v níž se pro změnu skupenství používá kapalný dusík nebo suchý led (pevná forma oxidu uhličitého), umožňuje taková gastronomická kouzla, jakými jsou Mojito v podobě želé, Cuba Libre jako hromada kaviárových perliček nebo Piňa Colada v želatině. Šipl během několika minut například za pomoci suchého ledu umí z ochucené finské vodky vyrobit lahodnou zmrzlinu.

„Věnuju se míchání z pohledu teploty a hustoty nápoje vnímané jazykem, snažím se nabídnout další možnosti vnímání chuti,“ uvedl Šipl, který nové drinky i vymýšlí. Tajemství jejich složení si nenechává pro sebe, zájemce o molekulární mixologii vzdělává na různých prezentacích. „Na kurzu učím především základní změny textur a techniky, které se dají použít na baru, postupy, skladování, servis, dodavatele a podobné věci,“ uvedl.

Achim Šipl (zdroj: )

Na základě součtu bodů nasbíraných v sedmi soutěžích organizovaných Českou barmanskou asociací v roce 2011 se Šipl stal barmanem roku 2012. Uspěl mezi třemi desítkami profesionálních barmanů, soutěže hodnotily komise složené ze zkušených barmanů.

Vítězný Šipl reprezentoval ČR na mistrovství světa v Pekingu, kde skončil devátý. Na stejném místě byl v lednové soutěži Finlandia Vodka Cup, kde nejlepší barmani světa míchali nápoje za polárním kruhem v Laponsku. Soutěžilo se v různých kategoriích, například v quick mix dostali barmani sedm minut na to, aby ze stolu vybrali maximálně devět ingrediencí, dalších sedm minut měli na přípravu na stole a čtyři minuty na výrobu velkého vodkového punče pro deset lidí. „Není to nic snadného, máte nějakých 18 minut a musíte z ingrediencí, které dopředu neznáte, sestavit drink, vyrobit ho, ozdobit a odprezentovat,“ podotkl Šipl.

Za barem stál poprvé v roce 1990, od té doby podle jeho slov vývoj v oboru už jenom z pohledu možností surovin, „překonal světelné roky“. „Barmanství ovlivnila globalizace a internet, je to světová záležitost, kdo chce uspět, musí vnímat svět jako celek,“ dodal muž, jehož heslem je - Bůh stvořil alkohol a ďábel barmana.