Benátský festival ukáže novinky s Deppem i Hopkinsem

Otvíracím filmem se stalo drama Everest

Otvíracím filmem se stalo drama Everest Zdroj: cinemart

Premiéra 3D dramatu Everest natočeného podle skutečné horolezecké tragédie z devadesátých let dnes večer zahájí nový ročník nejstaršího filmového festivalu světa v Benátkách.

Hvězdně obsazená novinka Baltasara Kormákura se o hlavní cenu festivalu Zlatého lva ucházet ale nebude. Na prestižní cenu má nárok jiných jedenadvacet snímků včetně posledních filmů Atoma Egoyana, Marca Bellocchia, Amose Gitaie, Alexandera Sokurova, Jerzyho Skolimowského. Představí se zde také novinka režiséra první série Temného případu Caryho Fukunagy. Slavný scenárista a nyní i režisér Charlie Kaufman přijede do Benátek s animákem Anomalisa o odcizeném spisovateli. Do soutěže se dostal i dokument, čínsko-francouzský Behemot o střetu pastevců a horníků.

Česko zprostředkovaně zastupuje jen francouzské koprodukční romantické drama Marguerite o „nejlepší falešné zpěvačce na světě“. Ze soutěžních kandidátů největší pozornost nejspíš vzbudí Dívka z Dánska, životopisná novinka Toma Hoopera, držitele Oscara za Královu řeč. Letošní oscarový laureát Eddie Redmayne v ní hraje malířku Lili Elbe, která se narodila jako muž a jako jedna z prvních si nechala operativně změnit pohlaví. Vítězové 72. benátského festivalu budou vyhlášeni v sobotu 12. září. Rozhodne o nich devítičlenná porota, v níž kromě předsedy Alfonsa Cuaróna zasedne i režisér Idy Pawel Pawlikowski nebo herečky Elizabeth Banksová a Diane Krugerová.

Z mimosoutěžních premiér je svět zvědavý především na krimi Black Mass: Špinavá hra o kmotrovi bostonské mafie sedmdesátých let Jamesi „Whitey“ Bulgerovi v podání Johnnyho Deppa. Snímek američtí kritici označují za jednoho z velkých favoritů nadcházející oscarové sezony. Mimo soutěž se představí i Anthony Hopkins v hlavní roli moderního westernu Go With Me nebo Michael Keaton v novinářském dramatu Spotlight o odkrývání hříchů katolické církve.

Na programu jsou také dokumenty o zpěvačce Janis Joplinové a o režisérovi Brianu De Palmovi. Cenu za celoživotní dílo si z Itálie odveze 74letý francouzský režisér Bernard Tavernier, autor filmů Smrt v přímém přenosu nebo Neděle na venkově. Benátky se kromě děl reprezentujících „poslední estetické a vyjadřovací trendy“ v sekci Orrizonti věnují i klasice. Letos ukážou osmnáct zrestaurovaných starších snímků včetně Passoliniho Saló aneb 120 dnů sodomy, Felliniho Amarcordu nebo Otázky života a smrti od Powella a Pressburgera.

Proslulého režiséra Orsona Wellese, od jehož narození letos uplynulo sto let, festival připomněl už včera promítáním Othella a scén z nikdy nedokončeného Kupce benátského.