Berlín má vlastní doménu .berlin

internet

internet Zdroj: xerafy.com

Berlín je vůbec první metropolí na světě, která nabízí k volnému využití vlastní doménu prvního řádu .berlin. Doménu mohou využít osoby a firmy, které mají v tomto městě adresu.

Podle informací České televize Berlín o prvenství velmi stál. I proto vznikla asociace Dotberlin, která sdružuje asi 70 velkých firem a institucí. Doposud investovala do projektu asi dva miliony eur. O doménu prý už žádají desetitisíce firem a subjektů.

„Koncovky jako je .berlin podle našeho názoru zásadně změní zacházení s doménami,“ říká Dirk Krischenowski ze společnosti Dotberlin. Podle něj by nová doména mohla přilákat velké mezinárodní společnosti se sídlem v Berlíně, ale i zdejší firmy. Nová koncovka totiž umístí stránku na lepší pozici ve vyhledávačích.

Berlín není úplně prvním hlavním městem s vlastní internetovou koncovkou. Prvenství patří Vídni. Rakouská metropole ji však nenabídla veřejnosti. Registrace zájemců o tuto koncovku začne teprve v polovině července. Vlastní internetovou koncovku už připravují metropole jako New York, Londýn nebo Paříž. Zavádění webových adres s rozmanitými koncovkami umožnila nedávná změna mezinárodních pravidel (viz tabulka).

Domény spravuje ICANN
Organizace Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) má na starosti přidělování doménových jmen pro celý internet. Na začátku roku 2012 představila novinku, která umožnila rozšířit počet internetových adres. Omezenou skupinu zhruba tří stovek domén nejvyššího řádu, jako je .com, .org, nebo .gov tak standardizační organizace IANA mohla rozšířit o stovky dalších.
Vše začalo 12. ledna 2012 příjmem žádostí o poskytnutí tzv. domény prvního řádu. První nové domény pak byly uvedeny do provozu roce 2013. Kdo měl o doménu zájem, musel plnit formulář o 360 stranách a připravit 185 tisíc dolarů (přibližně 3,7 milionu korun) za registraci. Každou žádost navíc posuzuje komise. Majitel domény musí navíc platit roční udržovácí poplatek 25 tisíc dolarů (asi půl milionu korun). Kromě toho zájemce zaplatí dolar za každé registrované doménové jméno s příslušnou koncovkou.