Beton, jak ho určitě neznáte!

Jak využít nezpochybnitelných kvalit a výhod betonu, ale přitom násilně nezasahovat do okolního prostředí? Viděli jste už beton, který jako beton nevypadá, ale zachovává si všechny jeho kvality? Pokud ne, podívejte se na GraniSol, vymývaný beton, jehož vzhled dokáže menším i větším plochám dodat (unikátní) přírodní charakter.

Dnes je beton univerzálním stavebním materiálem, který se ovšem stále častěji používá i z důvodů svého vzhledu. Beton je nyní opět v kurzu a jeho kvality se kvůli technologickému vývoji posunuly značně vpřed od šedých příměstských „králíkáren“ až ke stylovým loftovým bytům. Inovativním řešením výroby betonu se v České republice věnuje zejména CEMEX. Jeho speciální produkty jsou nejen technologicky na výši, ale ctí také trend ekologičnosti. Výroba jejich betonů je mezi českými betonárnami pro přírodu bezkonkurečně nejcitlivější.

#####Nový produkt s atraktivním vzhledem

Litý beton GraniSol je jedním z nových produktů, který nejen dodržuje při výrobě velmi nízkou uhlíkovou stopu, ale také svým přírodním vzhledem dodává místům, kde je použit, příjemný a atraktivní přírodní vzhled. Díky novému technologickému postupu lze kontrolovaným vymýváním GraniSolu zvýraznit charakter přírodního kameniva. Přitom jsou ale zachovány výborné vlastnosti betonu, které se s úspěchem využívají v moderní architektuře a stavitelství již řadu staletí. Využití litého vymývaného betonu nabízí v praxi dostupné a snadno aplikovatelné řešení, jak navodit přírodní atmosféru našich chodníků, větších ploch, okolí bazénů, teras, zahrad a jezírek… Pokud tedy většině lidem vadí nevábné a mnohdy opravdu veliké šedé betonové plochy, nacházíme řešení ve využití GraniSolu, který toto zažité vnímání betonu zcela popírá.

Navíc jeho optimální vlastnosti, minimální nároky na údržbu, nízká cena a vysoká životnost dává prostor k tomu, aby veřejná prostranství či jiné veliké plochy (parkovací plochy, pěší zóny, náměstí, parky, zpomalovací silniční pruhy) byly esteticky kvalitní. GraniSol totiž nabízí široký výběr barev betonové matrice a různorodost strukturální škály přírodního kameniva – povrchu, který se tak může dokonale sladit s místní krajinou a geologickým podložím. Kombinace s dalšími materiály nabízí široké architektonické a designérské možnosti využití.

#####Velmi jednoduchá manipulace

Také jednoduchá manipulace se směsí, snadné provádění detailů a hladké napojení na okolní konstrukce, je jednou z klíčových předností tohoto litého betonu. Povrchové struktury GraniSolu můžeme též využít při nenásilném (akustickém) upozornění ke snížení rychlosti vozidla. Komunikace lze vizuálně oddělit nebo vkusně začlenit do chodníků výstražné značení pro nevidomé. Kvůli betonovému základu směs GraniSol odolává slunci, mrazu, posypovým solím, dešti a v neposlední řadě všem zátěžovým zkouškám, které simulují využití těžké techniky i hustého silničního provozu. Betony GraniSol jsou dodávány v různých pevnostních třídách s maximálním zrnem kameniva 4, 8 nebo 16 milimetrů.

Díky ošetření postřikem GraniSolit po zatuhnutí směsi se tlakovou vodou vymyje z povrchu tenká vrstvička cementového tmele do hloubky zhruba dva až pět milimetrů. Povrch plochy tak získá přirozený charakter drobných oblázků nebo kamenné drti, která však svým pevným betonovým podložím nabízí i vysokou pevnost a životnost. Při zvážení všech ekonomických, bezpečnostních, funkčních, ekologických a estetických předností GraniSolu je jeho využití jistě ideální možností, jak dodat městským i přírodním povrchům přirozený vzhled a citlivě kultivovat naše okolí.