Bezdomovci hledají úkryty

S příchodem chladného počasí přibývají problémy s bezdomovci

Lidé bez střechy nad hlavou začali vyhledávat místa, kde by se ohřáli. „Přes den se stahují nejčastěji do nákupních center Kaufland, Bondy, Hypernova a Interspar,“ řekl mluvčí boleslavských strážníků Ondřej Kubala. Bezdomovci, kterých žije ve městě asi 115, vyhledávají ale i zastávky MHD a nádraží. V noci se snaží před zimou ukrýt ve vestibulech panelových domů „Na tato místa se zaměřujeme a lidi, které tam nemají co pohledávat, z míst vykazujeme,“ řekl Kubala. S klesajícími teplotami bude problémů podle strážníků přibývat.

Prohlídky vestibulů

Kontroly vchodů paneláků zesílili strážníci od dubna. Tehdy se počet bezdomovců zdvojnásobil v souvislosti s propouštěním agenturních zaměstnanců ze Škody Auto. Pravidelné kontroly vestibulů, které mají snížit počty trestných činů a přestupků, mají i preventivní charakter. „Obyvatele chceme přimět k tomu, aby pečlivěji zamykali domy,“ řekl Kubala. Nejvíce problémů musejí strážníci řešit na Severním sídlišti, kde evidují nejvíce drobných deliktů. „Může za to malá disciplína při zamykání domů,“ řekl Kubala.

Naděje pro bezdomovce

Za půl roku se sice už nájemníci zlepšili, strážníci ale stále při namátkových kontrolách objeví v noci až dva odemčené vchody. A když tam najdou bezdomovce, vyženou je a připomenou, že mohou využít služeb střediska Naděje ve Štyrsově ulici. „Funguje tam nejen denní centrum, ale také noclehárna pro muže a ženy,“ řekla sociální pracovnice Naděje Pavlína Šmídová. Poslední dva týdny se podle ní počet zájemců zvýšil. „Museli jsme dokonce přidat několik přistýlek, pro muže máme kapacitu jen dvanáct míst. Na noc jich ale přicházelo o dalších šest více,“ řekla Šmídová. Teď, když se teplota nepatrně zvýšila, jich bývá kolem deseti. Denní centrum se čtyřiceti místy, které funguje od osmi hodin ráno do osmi hodin večer, stejně jako noclehárna s provozem od osmi hodin večer do sedmi hodin ráno, mají přísný vnitřní řád. „Klienti musejí dodržovat několik podmínek. Mezi nimi je, že nesmějí být pod vlivem alkoholu a chovat se agresivně,“ řekla Šmídová. To je i důvod, proč služby střediska využívá minimum bezdomovců. V Naději nemají služby zadarmo, za přenocování musejí zaplatit sedmdesát korun.