Bigos, stále častější slovo na ostravském jídelníčku

Jako by nastala renesance jídla s názvem bigos. Najednou ho je všude plno.

Krojovaní muži, ženy i děti přicházejí ke kostelu svatého Antonína Paduánského v ostravských Kunčičkách. Jde o Poláky, které pozval o uplynulém víkendu na společné dožínky zdejší farář Dariusz Sputo. Poděkování za léto a úrodu nezahrnuje jenom mši, ale slavnost v místní hasičárně. Jako pohoštění pro účastníky dožínek přivážejí s sebou Poláci velké varnice a v nich bigos. Jídlo se zelí a z masa pak ženy ohřívají v hasičárně na zdejších vařičích. Pochutnávají si na něm hosté slavnosti. „To není polský ale goralský bigos,“ vysvětluje Tereza Zavadská, jedna z krojovaných žen. Bigos podle ní nezná hranic. „Bigos gorolski“ podle ní patří na obě strany hranice – polskou i českou. Dlouze vyjmenovává seznam, co do bigosu všechno patří – zelí, bůček, sušené houby, česnek i cibule.S tím, že je bigos mezinárodní záležitostí, souhlasí i farář Dariusz Sputo. „Pocházím z polské vesničky pětadvacet kilometrů za Jablunkovem. Proto dobře vím, že bigos je mezinárodní goralské jídlo, směje se,“ Sputo. Nová tradice vaření
Bigos coby tradiční slezské jídlo začal propagovat i obvod Slezská Ostrava. Letos na jaře se už druhým rokem obvod pořádal soutěž ve vaření bigosu na slezskoostravském hradě.. „Jde o tradiční slezské jídlo a my chceme v soutěži jeho vaření založit na Slezské novou tradici,“ říká o hradních slavnostech bigosu mluvčí obvodu Marie Stypková. Bigos na hrad prý přišli vařit především muži. A to ať už profesionálové, nebo amatéři.
Bigosů je víc
To Karel Burda, ředitel Ostravských výstavišť, kterých je slezskoostravský hrad součástí, prohlašuje, že druhů bigosů zná hned několik. „Takový ten český bigos, který se vaří v moravskoslezském příhraničí, připomíná spíš nějaký zeleninový guláš. To polský je úplně jiný. V něm je především zelí a maso,“ všímá si. „Na hradě pracují polští řezbáři a ti učí místní pravý polský bigos vařit,“ vysvětluje Baurda. Kvalita takového bigosu je prý excelentní.
Recept na bigos, tentokrát s názvem polský, vyšel i v nové Hornické kuchařce z Ostravska. To dosvědčuje jediné. Bigos si dávali s oblibou i zdejší horníci. A bigos lze ochutnat, alespoň na Slezské, stále častěji. Tento víkend je na Slezskoostravském hradě dvoudenní akce s jednoznačným názvem Hradní hodokvas. Pořadatelé doporučují před návštěvou den nejíst a nepít. „Bigos na takové akce rozhodně nebude chybět,“ hlásí ředitel Karel Burda.