Bitcoin je legální prostředek směny, prohlásily americké úřady

Bitcoiny (ilustrační foto)

Bitcoiny (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0, Antana via Flickr

Bitcoin v posledních dnech zažil divoký pohyb kurzu. Začátkem týdne se vyšplhal až k hodnotě přes 800 dolarů. Virtuální měnu silně ovlivnilo prohlášení amerických úřadů, podle nichž může být bitcoin považován za legální prostředek směny.

V prohlášení představitelů ministerstva spravedlnosti a Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) v senátním výboru zaznělo, že virtuální měny mohou představovat legitimní finanční instrumenty. O závěrech pondělního slyšení informovala agentura Bloomberg.

Rozhodnutí by mělo podpořit širší akceptování měn podobného typu. „Všichni jsme si vědomi, že virtuální měny nelze považovat za ilegální,“ uvedla Mythili Ramanová, náměstkyně generálního prokurátora trestního oddělení ministerstva spravedlnosti.

Podpora dosluhujícího šéfa FEDu

„Existuje řada možností, jak by digitální měny mohly fungovat v rámci existujících zákonů a předpisů,“ prohlásil Edward Lowery, který zodpovídá za stabilitu dolaru. Jak dodala pověřenkyně pro finanční kriminalitu Jennifer Shasky Calvery, uznání bitcoinu je důkazem, že úřady připouštějí „inovace a výhody, které virtuální měna může poskytovat“.

Podle závěrů slyšení uznání a související regulace virtuálních měn by mohlo mít pozitivní dopad hned ve dvou oblastech: zrychlení peněžních transferů vynecháním platebních zprostředkovatelů (bank) a výrazně menší překážky při přeshraničních platbách.

Vývoj kurzu bitcoinu k dolaru na burze Mt. Gox

Vývoj kurzu bitcoinu k dolaru na burze Mt. GoxVývoj kurzu bitcoinu k dolaru na burze Mt. Gox | bitcoincharts.comZdroj: Bitcoincharts.com (CC BY-SA 3.0)

Přímo bitcoin krátce před slyšením podpořil i odcházející šéf FEDu Ben Bernanke, který decentralizovanou „kryptoměnu“ označil za „příslib do budoucna při vývoji rychlejšího, bezpečnějšího a efektivnějšího platebního systému“, napsal server Businessinsider.com.

Rizika virtuálních měn

Slyšení senátního výboru měla také odhalit „potenciální rizika související s virtuálními měnami“. Není žádným tajemstvím, že digitální měny jsou zneužívány k ilegálním aktivitám. Příkladem z poslední doby je kauza nákupního portálu Silk Road, kde bylo možné za bitcoiny kupovat drogy, jak připomněl The Telegraph. S ilegálními aktivitami byla spojovaná také digitální měna Liberty Reserve, která skončila v květnu tohoto roku.

„Skutečnost, že bitcoinu (virtuálním měnám obecně) vůbec věnují čas, pomáhá upevnit legitimitu této měny,“ shrnul situaci analytik devizového trhu Christopher Vecchio ze společnosti DailyFX.