Blízká setkání s jeleny

Ve zdejší oboře je krmení zvířat dovoleno a ta už jsou na lidskou péči natolik zvyklá, že se nechají i podrbat.

Ve zdejší oboře je krmení zvířat dovoleno a ta už jsou na lidskou péči natolik zvyklá, že se nechají i podrbat. Zdroj: Marketa a Michael Foktovi

Pokud vás krásné jarní počasí táhne ven, vydejte se do obory v severočeském Mstišově. Až nakrmíte a podrbete na hlavě všechna zdejší zvířata, máme pro vás spoustu dalších tipů na zajímavá místa v okolí.

Daňci a jeleni uždibují první jarní travičku a po cestě mezi ploty prostorných výběhů se čas od času mihnou jedna či dvě roztomilé pruhované šmouhy. To se mezi plaňkami protáhla selata prasete divokého. Protože jsou čerstvě narozená, hravě se dostanou z výběhu ven – na rozdíl od svých dvousetkilových rodičů, kteří musejí své potomky hlídat hezky zpoza plotu. A to je pro návštěvníky obory docela štěstí. Jejich ratolesti jsou zase nadšené z malých prasátek, která se někdy dokonce nechají i pohladit. Zpátky ve výběhu pak názorně předvádějí, jak výtečné maskování dokáže pruhovaný kabátek svému nositeli poskytnout.

Obora Mstišov

  • Obora je přístupná denně (9–20 hodin), dobrovolné vstupné 10 Kč. Restaurace funguje st–pá 12–20, so 10–21 a ne 10–20 hodin.
  • http://www.zamecekdvojhradi.cz
  • 50°40‘10.2“N, 13°46‘8.4“E

V případě dospělých jelenů, srnců či muflonů však máte šanci podrbat si jejich chlupaté hlavy téměř zaručenu. Na rozdíl od mnoha jiných obor či zoologických zahrad je totiž v Mstišově krmení živočichů povoleno a chytří kopytníci se už dávno naučili čekat těsně u hrazení na dobroty, které jim návštěvníci nosí. Nejlépe se hodí uschlý chléb či rohlíky nebo třeba pár jablek. Dávku krmení pořídíte i v automatu za dvacet korun. Svůj vlastní žaludek pak můžete uspokojit v loveckém zámečku Dvojhradí, který stojí uprostřed obory už přes tři sta let. Jelení maso v hořčičném těstíčku nebo srnčí po staročesku rozhodně stojí za hřích. Děti si pak můžou zaskotačit na prolézačkách, kterých je v areálu dostatek.

Krušné hory na dlani

Víte, že v Krušných horách kdysi žili i rysové? A že se sem možná zase vrátí? Alespoň v nedalekém národním parku České Švýcarsko už automatické fotopasti vzácnou kočkovitou šelmu zachytily. Vy však tak daleko jezdit nemusíte. Od obory v Mstišově to budete mít asi deset kilometrů přes hraniční přechod Cínovec do německé vesničky Geising, na jejímž okraji se rozkládá menší zoo Wildpark Osterzgebirge.

ZOO Geising

  • Otevírací doba: v létě 10–18 hodin, v zimě do 16 hodin. Krmení daňků, jelenů, muflonů a srnců v 10 hodin, masožravců (koček divokých, rysů, kun či mývalů) v 15 hodin.
  • Vstupné: dospělí 5,5 eura, studenti a senioři 4,5 eura, děti 3,5 eura, rodina 14 eur.
  • http://wildpark-osterzgebirge.de
  • 50°46‘39.72“N, 13°47‘27.6“E

Když vystoupáte až k výběhům sobů, divokých prasat či jelenů na svahu nad centrální částí zoo, budete mít místní panoráma jako na dlani. Cestou zpět na vás navíc čekají mývalové v hezky zařízené kamenné ubikaci nebo trojice zmiňovaných rysů. Dole na „náměstíčku“ se můžete ohřát v restauraci či vypustit děti na hřiště, do dětské zoo nebo k ubikaci exotických surikat, původem z africké pouště Kalahari.

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země