Bolanovo dílo 2666 má kouzlo jako málo jiných knih

Spisovatel Roberto Bolano

Spisovatel Roberto Bolano Zdroj: Profimedia.cz

Obsáhlý román 2666 napsal chilský spisovatel Roberto Bolano na sklonku života, již s vědomím, že vyjde posmrtně. Přání, aby každá z jeho pěti knih vyšla samostatně, lze rozumět jako snaze zabezpečit rodinu. Světově proslulým a úspěšným se spisovatel totiž stal právě až díky vydání 2666 (v roce 2004), v angloamerickém světě díky sérii překladů ještě později.

Každý z pěti dílů knihy se odehrává na odlišném místě, v rozdílných prostředích, s neustále přibývajícími postavami a souvislostmi. Neodvratně však směřují do městečka Santa Teresa v mexické poušti, autorova literárního obrazu Ciudad Juárez a k sérii vražd mladých žen.

S přibývajícími stránkami se text rozlévá, košatí, je na čtenáři, které větve bude dále štěpit a roubovat a které oseká. I do jaké míry připustí provázanost s ostatními Bolanovými díly: literární badatele zavede do Mexika podobné poslání – stopování záhadného německého spisovatele – jako v Divokých detektivech představitele žaludečního realismu, pátrající zde po podobně nehmotné zakladatelce jejich hnutí.

Text se však netříští do šíře jen přesahy a záplavou postav i příběhů, ale i zpracováním. Bolano se mistrně pohybuje v mnohých žánrech od encyklopedických zápisků přes dryáčnické reportáže po parafráze dnes již klasických rukopisů. V této mnohočetnosti nelze než vidět odraz autorovy osobnosti, kontrast muže neuvěřitelně vzdělaného a sečtělého, který přesto nedokončil ani střední školu a po většinu života žil kočovným, nomádským způsobem, střídal podřadná zaměstnání, aby „skončil“ jako příkladný otec rodiny. Ale také rozpor mezi mimořádně nadaným spisovatelem, jehož díla sice přiléhavě vypovídají o době, přesto docenění naleznou až po jeho úmrtí.

Hodnotit novinku znamená zároveň ve zkratce shrnout Bolanův přínos. Tlustospis 2666 je shrnutím i završením všeho pro něj charakteristického, dotváří světy načrtnuté v předchozích knihách, jimž dodává novou perspektivu, jak je (znovu) číst.

Výjimečným toto čtení činí prostor ponechaný čtenáři, volnost, zda texty pojme jako oddechové, anebo naopak jako podobenství současného světa, znepokojivé a plíživé, anebo se svazky bude brodit jako vlnami a nechá se unést potřebou probírat s ostatními, co se mezi „jeho“ řádky vynořilo. A je v tom i určitá rafinovanost: nelze totiž jednoznačně určit, zda mají romány důmyslně promyšlenou formu, anebo ji zcela postrádají. Není to možná nic nového pod sluncem, jen to známé přetavené do nového extrému, ale avantgard bylo mnoho a jen málokterá měla kouzlo a lehkost jako Bolanovy knihy.

***

Roberto Bolano: 2666 Nakladatelství: Argo, 2012 Překlad: Anežka Charvátová Hodnocení: 90 %