Boxer sází především na naturalismus

Reinhard Kleist: Boxer

Reinhard Kleist: Boxer Zdroj: Repro E15

Ačkoli se v souvislosti s grafickým románem Boxer Reinharda Kleista bude kvůli tématu holokaustu vždy na první místě zmiňovat komiks Maus, je toto spojení silně zavádějící. Mnoha cenami ověnčené dílo Arta Spiegelmana holokaust převádí do smutné bajky, naopak Kleist příběh boxera Hercka Hafta podává silně realisticky až naturalisticky. Jinak ale Boxer patří stejně jako Maus mezi působivá ztvárnění smutného okamžiku lidské historie.

Příběh se rozpadá na dvě části, které popisují dvě klíčové etapy života jednoho obyčejného obyvatele Belchatowa. V první se průbojný a tvrdohlavý Herck dostává do koncentračního tábora, kde užívá různé úlevy díky svému boxerskému talentu. Zároveň si stále výrazněji uvědomuje hrůzu, která se kolem děje, a jeho psychika se stává čím dál labilnější. V druhé části Kleist sleduje Haftův poválečný život. Nejprve se shodou náhod snaží vydělávat na poválečném stavu a provozuje jakýsi nepřiznaný bordel pro americké vojáky. Stále ale hledá svou vysněnou lásku, od níž byl násilím odloučen. Vydává se za ní do Ameriky, kde nakonec najde zcela jiný život.

Reinhard Kleist: BoxerReinhard Kleist: Boxer | Repro E15

Již výběrem tématu a hlavního hrdiny Kleist do velké míry dosáhl toho, že jeho grafický román není ani trochu průměrný. Haft není žádným svatouškem, ani jednoznačným hrdinou v původním slova smyslu. Naopak jde o komplexní osobnost, u které navíc vnitřní démony posilují tragické okolnosti. Díky tomu mohl Kleist využít bohatého grafického arzenálu, aby vyjádřil všechny hrůzy holokaustu a také veškeré temné stránky Haftovy osobnosti. Výsledkem je velmi působivý komiks, který v žánru biografických komiksů patří k tomu nejlepšímu, co u nás v posledních letech vyšlo.

Reinhard Kleist: Boxer
Nakladatelství: Argo, 2015
Překlad: Alena Pokorná
Hodnocení: 80 %