Březová, Ohře, Velký rybník. Rybářům začíná sezona

Šestnáctého června začne hlavní část rybářské sezony. Na Karlovarsku na ni čekají tři tisícovky rybářů.

Z klidné hladiny Březové stoupá mlžný opar. Za pár minut bude pět hodin ráno a nejlépe zarybněný revír v okolí Karlových Varů právě ožívá. „Měl jsi záběr, Láďo?“ ptá se František Pelíšek Ladislava Chalupy, loňského mistra ligy v rybolovné technice feeder. „Ještě ne, tady jim to trvá trochu déle,“ odpovídá Chalupa. Protože dlouhá zima spolu s chladným jarem letos posunuly rozmnožování většiny druhů z jara až na léto, oba parťáci přišli vyzkoušet, jak se ryby v jediné karlovarské přehradě před červnovým zahájením chovají. Jestli a jak moc už přijímají potravu.
„Baví nás velcí cejni. Letos bych chtěl pokořit magickou hranici osmdesáti centimetrů. I když je takových cejnů málo, v Česku jsou,“ plánuje specialista na feeder František Pelíšek. Ladislav Chalupa má podobný cíl. I on chce trofejního cejna, stačila by mu však velikost kolem sedmdesáti centimetrů. I takových je jako šafránu. „Mohl by zabrat na Ohři u Klášterce anebo tady na Březové,“ přemýšlí. A připomíná, co v Karlových Varech vědí všichni rybáři. Že kromě velkých cejnů se v hlubinách nádrže mezi lesními svahy skrývají také pěkné exempláře jiných druhů. Kapra, sumce, candáta nebo štiky. Největší šanci na ulovení pěkného dravce mají rybáři z Karlovarska zřejmě právě na Březové. Ze dna přehrady, ve které se prohání kompletní spektrum dravých ryb, vloni rybáři zvedli sumce přes 180 centimetrů. A možná už letos tam padne magická dvoumetrová hranice.
A nejen to. Chytají se tam také štiky přes osmdesát centimetrů. „Jsou tady i slušní úhoři a candáti. Před lety jsem byl u toho, když tady jeden kolega chytil candáta přes metr. Běžnější jsou ale kusy kolem půl metru,“ říká Chalupa. Dno Březové ryjí také kapři. Ti největší z nich už stojí za pěknou fotografii. „Jak dlouho trvá, než člověk chytí velkého kapra? To záleží na okolnostech, třeba znalosti revíru nebo počasí,“ vypočítává Jan Mikšovský. „Pokud půjdete na Březovou chytat velké kapry naslepo, téměř jistě neuspějete.“
Jan Mikšovský přehradu zná a ví, jakým boilies místní kapři dávají přednost. „Vždycky jen sladké,“ prozrazuje. Velkých kaprů se letos na Březové zřejmě chytne víc. „Dávali jsme tam i sedmdesáticentimetrové kusy, a to v rámci projektu K70. Uvidíme, jak se k nim rybáři budou chovat,“ řekl předseda karlovarské rybářské organizace Michal Riško. Lovu velkých kaprů propadl také Vladimír Klimeš. Před lety sice upřednostňoval dravce, jejich výraznější úbytek v posledních sezonách ho ale přivedl za stojan kaprařských prutů. Přesto ví, že pokud by měl doporučit slušnou vodu k lovu dravců, ukáže na Březovou, Velký rybník nebo Skalku. „Ohře je problémem, pěkných dravců tam bude velmi málo. Možná nějaký větší tloušť a pak menší sumci, kteří do řeky utekli z Tisové,“ vypočítává.
Na Ohři by si letos nevsadil z jediného důvodu. Vloni i letos v zimě na ni zaútočili kormoráni, a to v nebývale silném počtu. A protože řeka je mělká a úzká a kormoráni se výborně potápějí, místní rybáři si od ní slibují spíš méně než více.
„Podle mého bude zdecimovaná. Od rybářů slyším, že tam zůstalo jen pár poklovaných kaprů nebo parem se šrámy. Kormoráni řeku Ohři úplně zničili,“ dodává.
A myslí si to i František Pelíšek. „V Tašovicích nebo kolem Doubí jsme chytali ostroretky. Kdo ví, jestli tam nějaké zůstaly. Na vlastní oči jsem viděl, jak tam kormorán zlikvidoval půlmetrovou ostroretku,“ říká. Ustály dravé ryby v Ohři zimní invazi kormoránů? To rybáři zjistí už 16. června.

Rybářské weby z regionu:

Rybářská Ohře – www.rybarskaohre.cz Muškařský klub Karlovy Vary – www.mkkv.org MO ČRS Ostrov – www.rybariostrov.estranky.cz MO ČRS Cheb – www.crscheb.cz MO ČRS Klášterec – www.rybari-klasterec.kabel1.cz MO ČRS Žlutice – www.crszlutice.wz.cz Carp Team Chodov – www.carpteamchodov.wz.cz Bezva přívlač – www.bezvaprivlac.estranky.cz Rybářské závody – www.rybarskezavody.unas.cz Mrk.cz – www.mrk.cz