Brit neváhal a točil unikátní záběr zhroucení útesu

Japonci jsou schopní natáčet na video i hořící motor letadla, ve kterém sedí, řekl v jednom rozhovoru nizozemský spisovatel Cees Noteboom. Zcela unikátní záběry hroutící se skály v anglickém hrabství Cornwall však nezachytil turista z Japonska, ale vznikly díky duchapřítomnosti Brita, který poblíž zrovna procházel a zřejmě vytušil kolaps útesu.

Do Keltského moře se v jednom okamžiku zřítilo přibližně sto tisíc tun kamene, a to přímo před objektivem kamery. Ze záběru je zjevné, že amatérský kameraman už na událost čekal, protože zhroucení skály předcházelo drolení horniny a pukliny v ní se viditelně zvětšovaly. Za chvíli se už pobřeží Redruthu výrazně změnilo. Video, které připomíná scény z katastrofických filmů, je skutečně unikátní. Podobný úkaz sice není úplně výjimečný, ale málokdy je člověk jeho svědkem, navíc aby na něj byl připravený.

Duchapřítomné záběry padající skály na pobřeží v hrabství Cornwall

„Toto je jeden z nejlepších záběrů pádu skály, které jsem kdy viděl. Podobný úkaz lze spatřit zhruba jednou za pět let. Šance, že by to někdo mohl zachytit na video, jsou navíc velmi malé. Mám takové podezření, že kameraman musel něco tušit,“ chválil video geolog Pete Hobbs ze Survey. Odborník se domnívá, že snímek má hodnotu i pro vědce a přiláká pozornost geologů z celého světa.

Vítr, moře a led způsobují, že se kusy kamene postupně odlamují a slábne tak opora, která drží celý masiv jako základy domu. Neustálý proces eroze se děje po celém pořeží. Ve zmíněné oblasti je to už druhý případ pádu skály v poslední době. Týden předtím totiž spadlo do moře asi 20 tun kamene na pláži Newquay, vzdálené asi 30 kilometrů od Redruthu. Skála se prý zřítila jen nedaleko od místa, kde si hrály dvě dívky.