Britští meteorologové upravili prognózu vývoje klimatu

ledovce, klima

ledovce, klima Zdroj: profimedia.cz

Britská instituce Met Office upravila svou prognózu, která se týká oteplování v několika příštích letech. Nynější prognóza uvádí, že do roku 2017 se teplota pravděpodobně zvýší o 0,43 stupně Celsia, zatímco předchozí odhad hovořil o 0,54 stupních.

Met Office korekci prognózy vysvětluje tím, že nový počítačový model pracuje s odlišnými parametry. Instituce zdůraznila, že práce je experimentální a že si stojí za svými dlouhodobými projekcemi, které předpovídají významné oteplení v průběhu tohoto století. Prognózy jsou založeny na srovnávání s průměrnou globální teplotou v období mezi lety 1971-2000.

Předchozí model pro kratší období 2012-16 počítal s nárůstem 0,54 stupně nad dlouhodobý průměr, v rozmezí 0,36-0.72 stupně Celsia. Nový model, známý jako HadGEM3, předpovídá menší nárůst – 0,43 stupně při rozmezí od 0,28 do 0,59 stupně.

To by byla jen o něco málo vyšší teplota, než vědci zaznamenali v roce 1998, kdy efekt vyššího oteplení připsali jevu El Nino (otepelní vod v Tichém oceánu – pozn.aut.).

Jestliže se prognóza ukáže přesnou, výsledkem bude, že průměrná globální teplota zůstává relativně stabilní asi dvě desetiletí. Stabilitou teploty argumentují odpůrci teorií o změně klimatu, když říkají, že hrozby jsou přehahné.

Klimatologové v Met Office a dalších centrech jsou zapojeni do intenzivního výzkumu, aby se pokusili pochopit, co se děje v průběhu posledního období.

Podezření bloggerů

Nejzjevnějším vysvětlením je přirozená variabilita – cykly změn sluneční aktivity a teploty oceánů. „Rozhodně to neznamená žádné ochlazení, “ řekl mluvčí Met Office, „je tu totiž ještě dlouhodobý trend oteplování ve srovnání s 50., 60. nebo 70. lety.“ Mluvčí připomněl, že nová prognóza stále odpovídá teplotám, které se budou blížit rekordním úrovním z několika posledních let.

Fakt, že se revidovaná prognóza objevila bez předchozího upozornění na stránkách Met Office 24. prosince, vyvolal podezření mezi bloggery. Instituce se nicméně hájí, že údaje publikovala v duchu transparentnosti, jakmile byla data z počítače dostupná.

Desetileté prognózy započaté v roce 2004 jsou experimentem, jehož záměrem bylo vyplnit mezeru mezi denními předpověďmi počasí a odhady změn klimatu na celé století. Také jde zatím o rozvíjející se a velmi komplexní oblast vědy, protože souhra přírodních faktorů a umělých skleníkových plynů je stále ještě dosti neznámá, navíc se neví, zda klíčový vliv nemají také teploty v hlubokém oceánu.

Pokud se neprojeví sopky, teploty budou stoupat

Dokument zveřejněný minulý měsíc v časopisu Climate Dynamics vytvořili vědci z Met Office a dalších dvanácti mezinárodních výzkumných center. Je výsledkem kombinace různých modelů, které by měly přispět k co nejpřesnější prognóze pro příští destiletí.

Materiál připouští, že náhlé změny mohou způsobit velké chyby v prognózách, ale v závěru se říká: „Pokud nedojde k sopečným erupcím, dá se předpokládat, že od roku 2013 teplota nadále poroste s tím, že v každém následujícím roce je padesátiprocentní šance na překročení aktuálního teplotního rekordu.