„I když nejsou zcela alergičtí, mnoho lidí se cítí po snězení sériově vyráběného chleba nafoukle,“ tvrdí například dietoložka Vicki Edgsonová.
Experti z britské nadace pro výživu tvrdí, že bez konzumace chleba budou lidem chybět důležité vitamíny a minerální látky. Popřeli i zprávy, že by alergie na pšenici byla na vzestupu.
„Přesto je mnoho lidí přesvědčeno, že trpí alergií na pšenici nebo lepek,“ řekl vedoucí výzkumník Dr. Aine O'Connor a dodal:„Zdravotníci by proti těmto mýtům měli bojovat.“
V Británii si každý pátý člověk myslí, že je alergický na potraviny, většinou pšenici. Lidé se omezují v pojídání chleba i kvůli tvrzení, že sacharidy zvyšují podíl cukru v krvi a brání spalování tuku. V chlebu obsažené látky přitom snižují riziko rakoviny tlustého střeva, anemie, osteoporózy i neplodnosti a ovlivňují funkce zažívacího systému.