Brněnská Safetica je ve stovce nejlepších technologických firem v Evropě

Zaměstnanci společnosti Safetica.

Zaměstnanci společnosti Safetica. Zdroj: archiv

Společnost Safetica, která vyvíjí a prodává software chránící firemní informace, se jako jediná česká firma letos dostala do výběru stovky nejlepších technologických firem v Evropě. Žebříček od roku 1996 každoročně sestavuje americký časopis Red Herring.

Hodnotí firmy mladé firmy z oboru komunikačních technologií a věd o životě podle dvaceti kritérií. Posuzovány jsou nejen technologie, které firmy vytvářejí, ale také jejich ekonomické výsledky a kvalita jejich managementu.O zařazení do žebříčků pro jednotlivé kontinenty se každý rok uchází přes 1400 firem.

Loni se do stovky nejlepších dostala z Česka společnost Unity Mobile. V předchozích letech se to povedlo například firmám Geeva a Grisoft. Ocenění od Red Herring získali v minulosti i takoví giganti jako Google, Skype nebo YouTube.
Safetica začínala a stále působí v brněnském Jihomoravském inovačním centru. Její sofware umožňuje firmám sledovat, co dělají jejich zaměstnanci s důležitými firemními daty a také jak využívají pracovní čas u počítače. Pokud dělají uživatelé nepovolené nebo podezřelé operace, software na jejich chování upozorní. Díky softwaru si firmy mohou například určit, na jaké nosiče je možné firemní data zkopírovat, které informace je možné tisknout či poslat emailem, a v případě uložení je dokáže zašifrovat, aby je nikdo jiný nedokázal přečíst.

Zpětné vyhledání osudu dat

Firma teď připravuje uvedení nové verze svého produktu na trh. Na rozdíl od konkurenčních produktů je Safetica schopna upozornit na ohrožení dat dlouho před nějakým incidentem a v případě porušení bezpečnostních pravidel dokáže zpětně dohledat, co se s daty dělo.

Safetica má třicet distributorů, kteří systém nabízejí v padesáti zemích světa. Největší zájem je v Latinské Americe, kde firma se zahraničním prodejem začínala. Mezi její klienty patří i druhý největší telekomunikační operátor v Asii Telecom Malaysia či společnosti na Středním Východě. Firma se tlačí na severoamerický a pochopitelně i na západoevropský trh. Zálusk má i na Čínu.

Obrat v desítkách milionů eur

Trh pro tento typ software je obrovský. Když půjde vše podle plánů, měl by se obrat dostat na desítky milionů eur ročně, odhaduje většinový vlastník a jednatel Safeticy Jakub Mahdal. Z nynějších zhruba 70 tisíc instalací by se chtěl dostat na milion uživatelů.

Safetica: Sen všech „ajťáků“