Brněnský „Bronx“ se mění

Již delší dobu plánovaná přeměna rozsáhlé vyloučené lokality v centru Brna, tzv. brněnského Bronxu, dostává konečně konkrétní podobu. Díky dotaci z evropských fondů bude rekonstruováno jedenáct bytových domů a do lokality vstupují také soukromí investoři.

V rámci plánu na rozsáhlé rekonstrukce bytových domů byl nyní po investici 27,5 milionu korun otevřen první z nich. V další fázi bude rekonstruováno dalších deset domů v oblasti, na tyto kroky budou navazovat úpravy veřejných prostorů i sociální projekty zaměřené na problémové obyvatele čtvrti. Celková investice představuje 450 milionů korun, které Brno získalo z evropských fondů na základě kvalitního zpracování Integrovaného plánu rozvoje města. Získat finance z evropských fondů na opravy a rekonstrukce bytových domů podle současných pravidel většina programů EU neumožňuje, přesto se na tento účel brněnskému magistrátu podařilo zajistit dotaci ve výši 173 milionů korun.

#####Zpustlá jedenáctka

Rekonstrukce z větší části „vybydlených“ staveb přitom bude náročná – devět z domů bude nutné úplně vyklidit, dva bude možné opravovat za provozu. Cílem je vznik zhruba šedesáti městských bytů.

V nejnověji rekonstruovaném domě na Spolkové ulici vzniklo sedmadvacet nových bytů a šlo o opravy domu, který byl v havarijním stavu. Aktuální oprava představuje vznik jednadvaceti nových bytů, když byla změněna dispozice některých stávajících (původně dům disponoval patnácti bytovými jednotkami). Patnáct z nich dostane do správy městská část Brno-sever, zbylých šest bude spravovat přímo město.

Dva byty přitom město Brno vyčlenilo jako sociální, a budou tedy určeny pro lidi, kteří kvůli nízkému příjmu nemají šanci dosáhnout na jiné bydlení. Nájemné v nich bude činit čtyřicet korun za metr čtvereční měsíčně. Kromě zmíněných dvou sociálních bytů ve Spolkové ulici přibude v této kategorii v oblasti dalších čtrnáct bytů. Proti vleklému problému s neplatičstvím přitom město hodlá při těchto pronájmech postupovat preventivně. „Nájemníka budeme kontrolovat, jestli poctivě platí a dodržuje další pravidla,“ uvedl náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil, podle nějž sociální byty mají sloužit k tomu, aby jejich nájemník mohl především zlepšit svoji nepříznivou životní situaci.

#####Příležitost pro investory i umělce

Do obnovy zanedbané lokality „Bronxu“ se zapojují i soukromí investoři. Výrazným počinem je například stavba Francouzského domu společnosti Gaute, který nabízí 47 bytových jednotek a kombinuje městské bydlení prakticky v centru a zároveň klid, soukromí a prostor pro relaxaci. Výhodou projektu je i bezproblémové parkování, zajištěné dostatečným počtem garážových stání uvnitř objektu. Soukromníci vidí v oblasti lukrativní místo i kvůli její předválečné tradici. „Je to dané už historickými souvislostmi, za první republiky byla tato oblast známá jako obchodně-rezidenční, navíc se tím směrem neustále rozšiřuje centrum Brna,“ říká Dušan Přikryl z realitní společnosti Gaute, který považuje opravy brněnského „Bronxu“ za krok správným směrem bez ohledu na předsudky o malé perspektivě vyloučené lokality.

Součástí oživení místa by se mohlo stát také centrum pro začínající umělce různých profesí, které město plánuje od roku 2009 v bývalé káznici mezi ulicemi Cejl, Bratislavská a Soudní. Chce tím oživit chátrající areál a konkrétní koncepci centra má připravit Jihomoravské inovační centrum. Podle náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila musí Jihomoravské inovační centrum připravit projekt do poloviny roku 2013. „Zjistí, zda je uskutečnitelný a kdo jej zaplatí. Podmínkou města je, že vznik centra nebude platit z vlastních peněz. Poskytneme jen budovu vězení a vstupní dotaci,“ upozornil Pospíšil. Pokud se podle něj nápad ukáže jako reálný, první umělci by v centru mohli začít tvořit od druhé poloviny roku 2015.

*Foto: Michaela Dvořáková*