Brněnský vyhledávač letenek koupil rivala, chce být největší na světě

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-ND 2.0: Raymond June

Projekt brněnských studentů Skypicker.com by se do dvou let mohl stát největším vyhledávačem letenek nízkonákladových společností na světě. Provozovatelé tento týden ohlásili akvizici mnohem většího rivala WhichAirline.com, který v Česku funguje pod názvem Aletenky.cz

Internetový vyhledávač letenek nízkonákladových dopravců Skypicker.com, kteří založili brněnští studenti, se chce do dvou let stát největším vyhledávačem na světě. Tento týden ohlásil akvizici webu WhichAirline.com, který v Česku funguje pod značkou Aletenky.cz. Ty jsou na trhu osm let, uvedl zakladatel projektu Skypicker.com Oliver Dlouhý.

Do projektu Skypicker.com totiž vstoupil investor Touzimsky Airlines, který má firmě pomoci k vytyčenému cíli. Patří do skupiny Touzimsky Kapital, která je na trhu od roku 2011 a věnuje se poradenství a investicím.

Akvizice je zajímavá tím, že menší firma pohltila větší. „Zatímco loňský obrat Skypickeru přesáhl deset milionů korun, díky akvizici WhichAirline očekáváme prudký nárůst návštěvnosti našich webů, který přesáhne 500 tisíc osob měsíčně. To by mělo vést k očekávanému letošnímu obratu ve výši 50 milionů korun,“ uvedl manažer projektu Skypicker.com Oliver Dlouhý. Letos chce server zahájit prodej letenek po celém světě.

SkypickerSkypicker | SkypickerVyhledávač letenek Skypicker

Skypicker vznikl teprve v roce 2012. Jeho zakladatelé tvrdí, že jim samotným na trhu chyběla podobná služba. „Minulý rok jsem se v létě chtěl podívat do Portugalska. Jelikož jsem student, byla pro mě důležitá cena. Po dvoudenním hledání jsem našel zpáteční letenky za necelé dva tisíce. Jednalo se o kombinaci 4 letů (do Porta s přestupem v Miláně, zpátky s přestupem v Eindhovenu) dvou leteckých společností. Tehdy mě napadlo, že by vyhledávání vůbec nemuselo trvat tak dlouho, kdyby to místo mě dělal počítač. A tak vznikla myšlenka vytvořit vyhledávač letenek,“ popsal počátky projektu loni pro E15.cz Dlouhý.

Skypicker na rozdíl od podobných vyhledávačů nevyžaduje konkrétní údaje. K vyhledávání nepotřebuje datum cesty a dokonce ani přesný cíl. Pokud se tedy potřebujete dostat například do zmíněného Portugalska a nezáleží vám na tom, zda přistanete v Lisabonu nebo v Portu, nabízí Skypicker oproti konkurenci výhodu.

Projekt WhichAirline pochází také z dílny brněnských studentů, nyní manželů Nevosádových, kteří provozují firmu Two bits. Z prodeje letenek získávali od dopravců provizi mezi jedním až pěti procenty, v době krize se však částka snižovala. Některé aerolinie, jako například Ryanair, jim údajně dokonce provizi odmítaly vyplácet.