Budoucnost návratů z vesmíru: zapomeňte na padáky

Start rakety Blue Origin

Start rakety Blue Origin Zdroj: Blue Origin

Dostat se do vesmíru člověk zvládá už desítky let a současní vývojáři se zabývají na první pohled přízemnějšími problémy. Například se snaží pomocí chytrých nápadů a pokročilých technolgií o to, aby to bylo co nejlevnější a dostupné pro co nejširší okruh lidí. Jinou oblastí zájmu je optimální způsob návratu na zemský povrch. Možným řešením všeho dohromady může být zvládnutí technologie přistání pomocí tryskových motorů.

Majitel soukromé vesmírné společnosti Blue Origin Jeff Bezos je proslulý svým zaujetím pro úspornost a maximální účelnost, obojí je koneckonců charakteristické pro firmu Amazon, již založil. „Naše vize: Miliony lidí žijící a pracující ve vesmíru. Toho nedocílíte, pokud budete zahazovat hardware,“ hlásá spot společnosti.

Tým z Blue Origin se tedy zaměřil na to, jak nosnou raketu dostat na zem celou a nepoškozenou. Zavrhl padáky či křídla a zkoušel to s tryskovými motory, které umožní kolmé a měkké přistání. 22. ledna se lidem z Blue Origin podařilo podruhé za sebou úspěšně vypustit do výšky přes 100 kilometrů raketu, která pak nepoškozená přistála.

Start a přistání rakety Blue Origin

Nový software údajně umožňuje raketě zaměřit místo přistání z mnohem větší vzdálenosti než doposud. Program také upřednostní bezpečnost před přesností, takže v nepříznivých podmínkách dosedne raději o pár metrů vedle, zato ale měkce. Právě vyrovnávání vzdušných poryvů a turbulencí je klíčem k úspěchu této technologie. Podle Bezose její zvládnutí znamená, že se dá úspěšně aplikovat i na daleko větší rakety. Dokonce platí, že u větších těles se turbulence vyrovnávají lépe.

Komfortní přistání na dohled

S podobně vzrušujícím sdělením vyrukovala jiná soukromá společnost zaměřená na cesty do vesmíru, SpaceX. Jejich modul nikam necestoval, naopak: dokázal se pomocí tryskových motorů asi pět sekund vznášet ve stabilní poloze kousek nad zemí. Na první pohled triviální počin ale znamená, že komfortní přistání na povrchu Země nebo jiné planety je na dohled.

Pro vývoj funkčního prototypu bylo klíčové, že mohli konstruktéři využít 3D tisku. Vysoce komplikovanou soustavu tryskových motorů, chladicích kanálků a jiných částí vyžadujících naprostou preciznost a odolnost tak tým SpaceX „vytiskl” speciálními slitinami.

Test vznášení rakety Dragon 2