Burčákomat v testu Sedmičky neuspěl
Vinařství Chateau Lednice přišlo na trh s novinkou – zařízením, které se podobá mlékomatu, ale nabízí burčák. Přístroj funguje tak, že se v nerezové nádobě chladí burčák na teplotu čtyři až šest stupňů Celsia. Díky tomu nezačne kvasit, a tak podle vinařů nehrozí, že by se zkazil a někomu způsobil zdravotní problémy.
„Zároveň tak zůstává zachována nejen nejvyšší kvalita, ale i lahodná chuť a vůně, která jsou odrůdově typická, velmi výrazná, svěží a ovocná,“ říká manažer vinařství Petr Krejčík. U každého automatu je navíc obsluha, která dohlíží na to, aby se burčák nedostal třeba k dětem.
O nápoj z burčákomatu je podle Krejčíka velký zájem. „Registrovali jsme dokonce čtyřicetimetrové fronty. Je to tím, že burčák si lidé mohou dopřát jako od vinaře. Ale rozdíl je v tom, že do žádného sklípku nemusí,“ vysvětluje Jindřich Sobota, který je autorem patentu.
Sedmička se rozhodla kvalitu burčáku z automatu, který firma instalovala v brněnském hypermarketu Globus, otestovat. Oslovila ředitele Národního vinařského centra Valtice Pavla Kršku, jemuž asistoval Josef Balík, jeden z předních českých degustátorů. „Burčák by měl být živý, perlivý, což u toho produktu neplatilo. Takový burčák bych konzumentům nedoporučoval,“ hodnotí kriticky Krška.
Sobota nesouhlasí, podle něj je důležité, aby lidé s pitím burčáku počkali několik hodin. „Pak se teprve nastartuje proces, který zajistí burčák dobré kvality,” argumentuje Sobota. Krška ale tvrdí, že ne vždy k tomu dojde. „Může se klidně stát, že ta podchlazená tekutina nezačně pracovat. Určitě je vhodnější koupit burčák u vinaře,“ stojí si za svým Krška.
Burčákomat je zatím jen na několika místech. Do konce roku by jich mělo být pětadvacet. Obyvatelé Břeclavi a Hodonína mají ale zatím smůlu. „Instalovali jsme ho jen v krajských městech. Je dost možné, že se burčákomaty objeví i v zahraničí,“ vysvětluje Sobota. O vynález totiž stojí na Slovensku. „Burčákomaty by se tam mohly objevit už v příštím roce,“ dodává Sobota.