Burzovní událost roku. Twitter zazářil

Twitter, ilustrační foto

Twitter, ilustrační foto Zdroj: skipprichard.com

Růstem o 73 procent na 44,90 dolaru odstartovala americká mikroblogovací síť Twitter svůj vstup na burzu NYSE. Na chvíli hodnota akcií vyskočila o téměř 90 procent. Tržní hodnota Twitter se tak přechodně dostala až přes 30 miliard dolarů (asi 600 miliard korun). Někteří experti však varují a připomínají takzvanou "internetovou horečku" z přelomu tisíciletí.

Skok Twitteru o 73 procent za první den byl podle dat získaných agenturou Bloomberg nejrychlějším růstem primární emise (IPO) na burze od roku 2007. Pro srovnání, cenné papíry Facebooku vyrostly za první den o „pouhých“ 11 procent. Tržní kapitalizace mikroblogovací sítě překonala například výrobce sportovního zboží Adidas a těsně se přiblížila hodnotě LinkeIn, další sociální sítě obchodovatelné na burze.

Analytici proto hovoří o nejvýznamnější IPO tohoto roku. „Tak přeplněnou burzu jsem neviděl od krachu v roce 1987,“ komentoval situaci místopředseda banky Morgan Stanley Gary Kaminski na webu cnbc.com.

Největším akcionářem Twitteru je spoluzakladatel podniku Evan Williams, který má 56,9 milionu akcií. To představuje zhruba desetiprocentní podíl. Při ceně 45 dolarů za akcii hodnota tohoto podílu přesahuje 2,5 miliardy dolarů. Dolarovým miliardářem je při tomto kurzu také další spoluzakladatel Jack Dorsey, který vlastní přes čtyři procenta akcií Twitteru.

Vývoj akcií Twitteru2982394:normal690:true:trueZdroj: Yahoo Finance

Další "internetová horečka"?

Někteří experti však zůstávají opatrní. Například server Cnet.com připomíná v této souvislosti takzvanou „dot-com-bubble“ na přelomu tisíciletí, kdy technologické společnosti neměly promyšlený obchodní model a brzy zkrachovaly. Přesto však dokázaly přilákat mohutné investice, čímž dosahovaly tržní kapitalizace výrazně vyšší, než jaká byla nakonec realita.

Jak uvedl Martin Krajhanzl z České spořitelny, Twitter nebude o mnoho stabilnější investice než Facebook, jehož akcie po prvních třech měsících spadly pod 47 procent původní ceny. Facebook byl navíc schopen dosahovat zisku, Twitter podle posledních zveřejněných údajů zůstává i nadále ztrátový.

„Existují úspěšné společnosti, které vstupovaly na burzu ve ztrátě. Při nákupu akcie je důležitá budoucnost - Twitter vykazuje výrazný růst tržeb z reklamy. A tato dynamika je jednoznačně pozitivní signál pro budoucí zisky,“ oponuje Tomáš Menčík ze společnosti Cyrrus.

Budoucnost Twittteru vidí i ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl. „Twitter je lepší než přehled tisku od asistenky. Až to po prvotní euforii spadne, akcie si koupím,“ uvedl na dotaz Aktuálně.cz