Buzu. Rytíř, co halí sny do hedvábí

Strakonické Muzeum středního Pootaví zahajuje letní turistickou sezonu. Připravilo Aprílové bruslení, Vítání léta i Johanitský den.

Nazout si kolečkové brusle a jet se bavit na strakonické sídliště. To je v pátek odpoledne na Apríla teprve začátek jarních radovánek. Pokračování je celou sobotu na strakonickém hradě.
Muzejníci připravují na novou sezonu výlet na kolech, nahlédnutí do středověkého tábora Johanitů, hry, soutěže a pohádky. Odpoledne dokonce čarodějnou školu kouzel.

Malíř věří na zázraky

Letošní první výstava Tanec barev má svoji vernisáž 4. května. Bude s ochutnávkou moldavských vín. Proč moldavských? Teodor Buzu je totiž Moldavan žijící a tvořící v Táboře už od roku 1987. „Jsem realista – věřím na zázraky,“ říká o sobě muž, který je rytířem rumunského státního řádu Comandor. Ve Strakonicích představí na sedmdesát akvarelů, grafik, maleb na hedvábí, olejů a akrylových kreseb. Má řadu mezinárodních ocenění, podílel se na třiadevadesáti kolektivních a jednašedesáti autorských výstavách. Buzu se chystá na sérii portrétů, protože je přesvědčený, že malování umožňuje poznat nekonečnou hloubku lidské duše. „Život nám dává čas a sílu. Zbytek je na nás. Malba je poezie beze slov,“ vyznává svou lásku k tomu, co žije, a k umění.
Druhá výstava začíná o tři dny později. Má název Rožmberkové, řád sv. Jana Jeruzalémského a Strakonicko. Je součástí Rožmberského roku 2011, který je v Praze a na jihu Čech ve znamení oslav výročí významného šlechtického rodu Rožmberků.
V listopadu totiž uplyne čtyři sta let od úmrtí posledního mužského potomka Petra Voka, jehož smrtí skončilo téměř čtyřsetleté rožmberské panování.

Pravý vojenský guláš

Osmého května spolupořádá muzeum s armádou den otevřených dveří 25. protiletadlové raketové brigády Armády České republiky v Lipkách. Kvůli historickým vozidlům, motorkářům a vojenské technice akci každoročně okupují hlavně malí i velcí páni kluci. Připravená tam bývá také ochutnávka pravého kotlíkového guláše. Další den otevřených dveří pořádá 18. května samotné muzeum. Ve své knihovně, badatelně a černé kuchyni. Jeden víkend v měsíci věnují zvykům, které dodržovali lidé na vesnicích, ve skanzenu vodního mlýna v Hoslovicích.
V programu na sezonu má strakonické muzeum také Muzejní noc, Strašidla na hradě, výstavu rádií, telefonů a prvních televizorů pod názvem Cestou zvuku. Na začátek srpna připravuje Rumpálování a až do září noční prohlídky s živými obrazy z dějin zdejšího hradu.
Akce muzejníci pořádají na hradě a mlýně v Hoslovicích. Pokud jsou ve spolupráci s radnicí nebo armádou, pak na útvaru v Lipkách nebo na sportovištích.