Bydlení podraží jen málo

Plzeňská paneláková rodina zaplatí v příštím roce za bydlení o 130 korun měsíčně víc, největší rozdíl je u plateb za vodu.

Pan Jaroslav bydlí v Doubravce. Vlastní tam byt 3+1 v panelovém domě, s manželkou má dvě děti – prostě taková normální plzeňská rodinka. Manželé mají slušnou práci, kvůli dopadům ekonomické krize ale nemohou příští rok počítat se zvýšením svých platů. Proto je pochopitelně hodně zajímá, kolik peněz vytáhnou z peněženky na to, aby svůj byt takříkajíc uživili.

Velký průvan v peněžence se nakonec nekoná, obávané skokové navýšení cen elektřiny a tepla pro příští rok se povedlo nakonec ukočírovat. Za letošní rok za služby a energie – tedy za bytové náklady, zaplatil či zaplatí Jaroslav 52 884 korun, v roce 2011 už to bude 54 334 korun při stejné spotřebě. Měsíčně to znamená tedy o 130 korun víc. „Určitě z toho nejsem nadšený, nikdo nechce platit peníze navíc. Na druhé straně to mohlo být mnohem horší, zvlášť u energií to vypadalo téměř katastroficky,“ uznává Jaroslav. Právě energie z celého bytového rozpočtu představují drtivou většinu zdražení, za vodu a elektřinu dá Jaroslav o víc než tisícovku navíc.

„Voda bude v roce 2O11 stát v Plzni zhruba o šest korun víc než v letošním roce. Přesto Plzeň zůstane jedním z nejlevnějších měst v republice,“ upozorňuje městská radní Helena Matoušová. A skutečně. Ani zdražení na sedmapadesát korun za kubík se zdaleka neblíží republikovému průměru, který je o deset korun výš.Další strašák představovaly katastrofické zprávy o zdražení tepla. Mluvilo se o podstatném zvýšení ceny uhlí, cenu měl zvednout i prodej emisních povolenek pro výrobce tepla. Nakonec se nic z hrozivých fám nepotvrdilo. „Ceny uhlí sice poskočily, ale nijak výrazně. A podle informací od ministra průmyslu Kocourka a z ministerstva životního prostředí se prodej emisních povolenek nebude dotýkat teplárenství. Proto se ceny tepla v Plzni pohnou, předpokládám,kontejneru na smíšený odpad 1840 korun, tedy 460 korun na hlavu. „Pokud nezvednou náklady ceny skládek nebo nepřiletí nějaký přílepek zákona, neměly by ceny pro zákazníka zvyšovat víc než o inflaci,“ vysvětluje jednatel svozové firmy Pavel Zeman. To může ale platit možná jen pro první pololetí roku 2011, potom svoz odpadu převezme městem zřízená společnost. Jestli zanechá ceny pro odběratele stejné, nebo zdraží, zatím není jisté – o tom znovu rozhodnou až politici. Sedmička v propočtech odhaduje, že se cena už nezmění a politici zvýšené náklady zaplatí z rozpočtu města. Zvláštnosti rodinky Typická plzeňská rodinka má ale přesto určitá specifika.

„Za energie v bytě platíme asi trochu míň než ostatní. O víkendech a prakticky celé léto jsme na chatě,“ vysvětluje Jaroslav. Za pojištění bytu platí pouze 525 korun ročně, což patří určitě k podprůměru, většina majitelů platí kolem dvou tisíc korun. V domě platí každý byt speciálně za úklid chodníku a mají vyčleněnou i kolonku na údržbu výtahu, zvlášť od investic do něj – to v mnoha jiných panelových domech nemají. Právě splácení nového výtahu patří k největším investicím v panelácích kvůli novým bezpečnostním předpisům.