Bytová družstva kritizují stát, že nepřijal Mosteckou výzvu

Představitelé severočeských bytových družstev kritizují stát za to, že dosud neakceptoval jejich návrhy na zřízení norem určujících maximální počet osob bydlících v jednom bytě či možnost, aby se družstevníci mohli vyjadřovat k lidem, kteří se do jejich domů stěhují. Řekl to mluvčí Stavebního bytového družstva Krušnohor Petr Prokeš. Stejné náměty podle něj nyní předložili také starostové měst a obcí Šluknovského výběžku, které od srpna sužuje vzrůstající napětí mezi starousedlíky a Romy.

Své návrhy pod názvem Mostecká výzva představilo vedení bytových družstev před dvěma roky v Praze úředníkům ministerstva vnitra, ministerstva práce a tehdejšímu ministrovi pro lidská práva Michaelu Kocábovi. „“ řekl na čtvrtečním jednání Rady bytových družstev severočeské oblasti její předseda Karel Jedlička. Dodal, že kdyby stát plnil své funkce, situace ve Šluknovském výběžku by se nevyhrotila.

Ředitel SBD Krušnohor Most a předseda hnutí Severočeši.cz František Ryba uvedl, že družstva v Mostě a Litvínově při své práci v problémových lokalitách z těchto námětů vycházejí. Kontrolují nepřihlášené bydlící i devastaci zařízení a objektů, a dosáhli tak zlepšení situace zejména v litvínovském sídlišti Janov a v mosteckých částech Stovka a Sedmistovky. Předseda představenstva SBD Děčín Miloslav Změk upozornil, že stát dosud nedefinoval pojmy nepřizpůsobivost a nepřizpůsobivý občan a není ani schopen řešit problematiku sociálního bydlení. Představitelé bytových družstev se proto rozhodli uspořádat další jednání v Praze pod hlavičkou Svazu českých a moravských bytových družstev za přítomnosti pracovníků příslušných ministerstev a senátorů zvolených za hnutí Severočeši.cz. Napětí mezi starousedlíky a Romy v oblasti Lužických hor se stupňuje poslední dva roky. Místní tvrdí, že realitní kanceláře kupují především ve středních Čechách byty i s nepřizpůsobivými, které pak odstěhují na sever, a opravené byty se ziskem prodají. Na sestěhování sociálně slabých založila svou živnost i řada podnikatelů, kteří si pořídili ubytovny a od státu inkasují příspěvky na sociální bydlení.

Ve Šluknovském výběžku začaly protesty proti rostoucí kriminalitě po srpnovém útoku skupinky asi dvaceti lidí, údajně Romů, na menší skupinu obyvatel Rumburku. V Rumburku se situace po jednom protestním pochodu městem zklidnila, Varnsdorf zažívá protesty týden co týden už po tři víkendy a chystají se další.