Čaj o páté u Hejtmánkových

Čaj o páté u Hejtmánkových

Čaj o páté u Hejtmánkových Zdroj: BoysPlayNice

Jako ze seriálu Hercule Poirot vypadá noblesní dům Marie a Tomáše Hejtmánkových, v němž shromáždili plody svého celoživotního úsilí.

Marie Hejtmánková sbírala v dětství různé předměty. Na rozdíl od jiných dětí, které si vystavily barevné sklíčko opracované vodou, minci nebo zcela určitě zlatý přívěšek na poličce v pokojíčku, je zakopala na zahradě! A pak je plná vzrušení hledala, vykopávala a znovu objevovala. „Spoustu z těch mých pokladů se mi už ale nepodařilo najít.“ Ze začátku se vám prý líbí všechno, všechno potřebujete. „Teprve časem se začnete nad sbírkou zamýšlet,“ říká se smíchem Marie Hejtmánková, která se svým mužem Tomášem vlastní jednu z předních aukčních síní v České republice Arthouse Hejtmánek. V prostorném domě na pražském Krupkově náměstí jsou zastoupena díla umělců Jana Preislera, Aloise Kalvody, Martina Benky, Josefa Drahoňovského, Anny Neborové, Bohumila Kubišty, Toyen a mnoha dalších.

Marie Hejtmánková v zátiší s empírovými stolními hodinami, vyrobenými kolem roku 1820Marie Hejtmánková v zátiší s empírovými stolními hodinami, vyrobenými kolem roku 1820 | BoysPlayNice

Překrásný labyrint, doplněný květinovou výzdobou z ateliéru Maria Wilda, se nachází v uceleném uměleckém prostředí, kde o vaši pozornost usilují biedermeierovské stoly, obrazy malířů minulého století, současné sklo, porcelánové holiny i malý vycpaný krokodýl. Zatímco zvědavě procházím jednotlivé místnosti, Marie připravuje v kuchyni dobroty, které podává na skleněném tácu s porcelánovým motýlem. Obklopena šperky Bvlgari ze 30.let, skleněnými brožemi tvořenými na zakázku a jakýmisi africkými postavičkami ověšenými pestrobarevnými korálky se s radostí nořím do noblesního světa plného krásných věcí.

Tomáš a Marie Hejtmánkovi se seznámili na střední škole, kde oba studovali obor restaurátorství, konzervátorství a už tehdy oba zapáleně sbírali. Marie se specializuje na restaurování tapet, knih a grafik, kvůli tomu také před nějakou dobou odjela na měsíc do Japonska. „No a pak jsme plodili děti. Máme tři chlapce a jednu dívku, takže jsem byla s nimi doma a přitom jsem restaurovala,“ říká Marie, která momentálně sbírá spíš pocitově, a to především sklo, obrazy a šperky. Tomáš začínal na sbírkách keramických hrnců, grafických listů, obrázků, soch a od svých 16 let horlivě sbírá českého sochaře Jaroslava Horejce. „Došlo to tak daleko, že naše děti mu k různým událostem vyrábějí ve škole na keramice právě Horejce,“ vypráví pobaveně paní Hejtmánková.

Komoda z kolekce Nový Biedermeier, M. Tomišková, Michal Bačák, 2014, ČechyKomoda z kolekce Nový Biedermeier, M. Tomišková, Michal Bačák, 2014, Čechy | BoysPlayNice

Že je sbírání v rodině, dokazuje i bratr Tomáše Hejtmánka Oldřich, který vlastní kuriózní Kunstkomoru nedaleko Karlova mostu. „Dříve jsme společně dělali aukce pod názvem Arcimboldo, po nějaké době jsme se ale začali více věnovat českému a evropskému umění, Oldřich asijskému, tak jsme se oddělili a vznikly dva rozdílné subjekty Arcimboldo a Arthouse.

Sběratelské činnosti věnují manželé Hejtmánkovi sedm dní v týdnu 365 dní v roce. Připravují katalogy, materiály na aukci, vedou soukromé sbírky (Tomáš vedl jednu takovou Vladimíru Železnému), a sami obohacují sbírku vlastní.

Starožitný nábytek, obrazy či jiné artefakty znamenají pro spoustu lidí spíše komplikaci. „Například ve Francii je znát, že lidé s uměním žijí, vnímají ho jako součást svých životů. Tady komunisté umělecké sbírky znárodnili a za těch 40 let se vytratil cit a vkus,“ říká Tomáš. Ti, kteří vyrostli ve sterilním prostředí umakartových koupelen a na filozofii ‚co nám teď neslouží, vyhodíme‘, nevědí, proč by vlastně starožitný nábytek měli mít. Nehledě na to, že takový biedermeierovský stůl je několikanásobně dražší než ten ze švédského řetězce. Na koupi starožitného umění se však dá nahlížet z více perspektiv. Za prvé, můžete dobře investovat peníze, za druhé kupujete unikátní kousek, který pravděpodobně další česká domácnost mít nebude, můžete jej originálně zkombinovat i s moderními předměty a za třetí si kupujete něco, co má za sebou konkrétní příběh. Duši.

Neznámý autor, Portrét dívky v modrém, kolem roku 1830Neznámý autor, Portrét dívky v modrém, kolem roku 1830 | BoysPlayNice

Manželé proto pořádají ve svém Arthousu semináře. „Chceme naučit mladé lidi citu k umění a především jim ukázat, jak se dá skloubit například starožitné užité umění se současným designem,“ říká zapáleně Marie. Zatímco ještě v prvních desetiletích minulého století se na podobě domu výrazně podílel architekt i designér zároveň, dnes pracují odděleně. „Nedávno k nám přišla jedna paní a ptala se, jestli nemůžeme obraz, který si vybrala, nechat o 10 cm po obvodu zmenšit, prý se jí do interiéru v původní velikosti nevejde.“

Sběratelství se podle manželů ze světa pomalu vytrácí, na aukce přicházejí spíše starší generace sedmdesátníků a osmdesátníků, a je to prý celosvětový trend. „V Anglii i ve Francii potkáváme zrovna takové,“ říká Marie. V aukcích se proto manželé snaží vycházet vstříc právě mladším generacím a zařazují díla současníků jako Jakuba Berdycha ml. i staršího, Markéty Jelenové nebo třeba Ivany Šrámkové.

Tomáš Hejtmánek začínal na sbírkách grafických listů, obrázků, soch a od 16 let horlivě sbírá českého sochaře Jaroslava Horejce.Tomáš Hejtmánek začínal na sbírkách grafických listů, obrázků, soch a od 16 let horlivě sbírá českého sochaře Jaroslava Horejce. | BoysPlayNice

„Pořád platí, že na umělecké řemeslo máme spíše zahraniční klientelu. Ta česká se většinou řídí podle různých žebříčků. Je v tom takový snobismus. Vkus české klientely je hodně ovlivněný médii,“ říká Marie.

V příjemném Tomášově ateliéru je vedle obrovského množství štětců, stojanů a obrazů připravovaných k restauraci také moře květin, výhled na zahradu a socha velkého penisu od Jana Ekrta. Smysl pro humor tu nechybí. Na letošní aukci se manželům podařilo vydražit obraz Aléna Diviše Samota z vyvolávací ceny 350 000 za 2 200 00 Kč nebo obraz Pohled na moře u Puly Bohumila Kubišty za 3 200 000 Kč. Marie s Tomášem se řídí srdcem a pocitem. „Pak vám to dělá dobře, hezky se vám s těmi věcmi žije. A o to přeci jde.“