Cenové mapy RE/MAXu přinášejí překvapivá srovnání

Velmi překvapivé jsou některé informace v nových cenových mapách, které postupně vytváří společnost RE/MAX Česká republika. „Naše cenové mapy se od ostatních liší především množstvím dat, které jsme schopni shromáždit o každé jednotlivé realitní transakci,“ uvádí první výsledky cenových map systému MLS David Krajný, prezident společnosti RE/MAX Česká republika.

V nových mapách nechybí nejen nabízená cena nemovitostí, ale především informace za kolik se nemovitost ve skutečnosti prodala. Další zásadní informací v mapě je rychlost prodeje dané nemovitosti a její specifika, jako je přesná poloha a stav, ve kterém se prodávala. To ale není zdaleka vše, ze svých map je RE/MAX schopen získat informace nejen o ceně a stavu, ale také o vybavení nemovitosti, dostupnosti dopravy a občanské vybavenosti. „Do budoucna chceme základní informace o prodejních cenách v České republice uveřejňovat na našich webových stránkách,“ dodává David Krajný. V současné době mapy slouží makléřům RE/MAXu pro jejich práci a tak jejich zákazníci mohou porovnat svou představu o prodeji nebo nákupu nemovitosti s reálnými možnostmi v dané lokalitě.

Na základě cenových map RE/MAXu je možné vysledovat mnoho zajímavých údajů o nemovitostech. Například byty 2+kk a 2+1 v lokalitách - Praha 4, Praha 5 a Praha 6 přinášejí nečekané výsledky. Byt na Praze 4 byl v nabídce za 2 706 000 Kč, prodán byl za 2 611 000 korun, tedy s rozdílem 95 tisíc korun. Metr čtvereční tu v tomto případě stál 47 tisíc korun. V Praze 5 byl podobný byt nabízen za 3 681 000, prodán byl o 72 tisíc levněji a metr tu přišel na 56 tisíc korun. To byt v Praze 6 byl metrově za 52 tisíc a z ceny 2 800 000 korun se prodal za 2 665 000 korun. Není tedy bez zajímavosti, že například byty na Praze 5 jsou paradoxně (pokud se jedná o cenu za metr čtvereční) dražší než byty na Praze 6. Po cihlových bytech 2+1 a 2+kk na Praze 5 – zejména v oblasti Smíchova - je velká poptávka a prodají se v průměru za dva měsíce od zalistování.

V Brně byl tedy rozdíl mezi nabídkovou a prodejní cenou cca 5,2 procenta. I zde byla průměrná doba prodeje něco kolem 130 dní. V jihomoravské metropoli je poptávka po bytech v městských částech Brno střed a Slatina. Také v Plzni byla průměrná doba prodeje 130 dní, což značí poměrně slabou poptávku. Největší zájem o byty jsme zaznamenali v městské části Plzeň 3. Relativně dobře se prodávají cenově přijatelné novostavby. Rozdíl mezi nabídkovou cenou a cenou tržní je v této lokalitě ve výši 5,4 procenta.