Cenu města získal Stanislav Kovář

Boleslavský malíř ji obdržel jako třetí v historii

Před Kovářem ocenění získal historik Karel Herčík a sbormistr Milan Klipec. Magistrát ji uděluje od roku 2006 vždy 28. října žijící osobnosti, jež přispěla k propagaci města, jeho zvelebení či rozvoji. „Moc si ocenění považuji. Je úžasné žít v tak krásném renesančním městě,“ vyznal se Kovář ve městském divadle.
„Výběr osobnosti byl jednoduchý, na jméně jsme se shodli rychle,“ uvedl náměstek primátora Adolf Beznoska.

Šumavský rodák

Sedmasedmdesátiletý malíř se narodil na Šumavě, v Mladé Boleslavi však bydlí od roku 1970. Učil na lidové škole umění a po roce 1989 s dcerou založil soukromou Školu výtvarných umění, kterou ročně navštěvuje sto dětí. „Učit mladoboleslavské talenty nás těší,“ říká výtvarník.

Přáním je galerie

„Stanislav Kovář je akademický malíř, který dělá pro kulturu ve městě mnoho, vede výtvarnou školu a jeho výklady k obrazům či technikám na vernisážích jsou velice fundované, člověk se hodně naučí,“ říká galeristka Alena Nastoupilová.
Kovář se zaměřuje na krajinomalbu a moderní abstraktní umění, v jeho díle lze najít i místní motivy. Je čle- nem Skupiny mladoboleslavských výtvarníků či Unie výtvarných umělců České republiky.
„Přál bych si, abychom v Boleslavi vybudovali stálou galerii, jakou mají jiná města,“ říká výtvarník.