Černěnková a Káhek: Ano

Sedmička zjistila, že praneteř někdejšího generálního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu Černěnka se bude vdávat v Beskydech.

Evgenia Chernenko a David Kahánek mají svatební oznámení ve třech jazycích – česky, rusky a anglicky. Na sňatek, který uzavřou 12. června v kostele svatého Ignáce z Loyoly v Malenovicích, přijedou hosté z téměř deseti zemí světa. Slavnostní obřad bude trojjazyčný.
David Kahánek si bere praneteř Konstantina Ustinoviče Černěnka, který byl třináct měsíců nejvyšším představitelem Sovětského svazu. Po smrti Leonida Brežněva i jeho nástupce Jurije Andropova vládl
zemi do března 1985. Ve funkci generálního tajemníka Komunistické strany Sovětského svazu ho pak nahradil Michail Gorbačov.

Snoubenci se potkali ve Finsku

Snoubenci se nesetkali v Česku ani v Rusku, ale ve Finsku. „Od útlého dětství jsem hrál hokej a jako dvacetiletý jsem odjel do Finska. Angažoval mne tamní hokejový klub,“ vysvětluje David Kahánek.
Ve Finsku začal studovat vysokou školu a asi po roce hokeje zanechal. „Chtěl jsem se pořádně věnovat jedné věci, vsadil jsem na školu,“ říká ženich. Po studiích nastoupil do významné mezinárodní firmy, která dělá poradenství v oblasti politiky, financí a informačních technologií. Tam potkal svou nastávající manželku. „Když jsem se dozvěděl, že je příbuzná někdejšího vládce Sovětského svazu, byl jsem překvapený. Připadalo mi to kuriózní, ale jinak mne to vůbec
neovlivnilo,“ směje se Kahánek, který před několika dny přiletěl i se snoubenkou z Finska.
Ženichova babička Karla Pasterňáková z Bašky upřesňuje, že Evgenia slavného příbuzného asi nikdy neviděla. „Zemřel, když jí byly asi tři roky,“ říká Pasterňáková. Ukazuje fotografii z alba, na které jsou snoubenci a nevěstina matka a babička. Navštívili je v Murmansku. Část rodiny, která je bližší bývalému generálnímu tajemníkovi, žije v Krasnodaru poblíž Černého moře.

Svatební hosté jsou až z Bolívie

Rodina teď žije svatebními přípravami. Přijede skoro sto lidí. Hostina bude v hotelu Hamr v Ostravici. Nikdy předtím se v Beskydech neodehrála svatba s takovou mezinárodní účastí. „Přijedou hosté z Bolívie, Kolumbie, Brazílie, Thajska. Z Evropy pak z Řecka, Itálie, Finska, Ruska a Norska,“ vyjmenovává
ženich. Je to tím, že ve firmě, v níž se snoubenci poznali, pracují lidé z celého světa. „Z Brazílie je například
partnerka mého dobrého kolegy,“ říká Kahánek. Manželé se po svatbě vrátí do Finska.