Černí paliči stáčí dál. Nebojí se

Policie odhalila za dva roky na Břeclavsku a Hodonínsku deset nelegálních pálenic. Je to ale jen zlomek z celkového počtu.

Chutná stejně. Většinou ani podle barvy člověk nic nepozná. Rozdíl je většinou až v tom, jak na ni zareaguje lidské tělo. Kořalka z nelegální pálenice totiž může být pořádně nebezpečná. Ani hrozící dočasná slepota však nelegální paliče neodrazuje. „Rozhodně nedoporučujeme pít nezákonně vypálené lihoviny, konzument si může dost vážně ublížit. Lidem ale neporučíte,“ soudí spolumajitel pálenice v Hruškách Ladislav Tuček.

Samozvaní výrobci alkoholu mu dávají svými činy za pravdu. Za poslední dva roky policie na Břeclavsku a Hodonínsku odhalila deset domácích palíren. „Je nám jasné, že je jich mnohem více, protože domácí výroba alkoholu má velkou tradici,“ poznamenal mluvčí hodonínské policie Petr Zámečník.

Na majitele nelegální pálenice, který se Sedmičce pod zárukou anonymity svěřil se svými zkušenostmi, však nepřišli. Muž tvrdí, že z policistů ani strach nemá. I přesto, že by mu v případě odhalení hrozil až rok vězení a vysoká pokuta. „Jedno vím jistě – mě nikdy nechytí. Pálenici mám ve sklepě, kam nemůže ani má přítelkyně. Navíc je na profesionální úrovni,“ pochlubil se muž z Hustopečska.

Dokonce i policisté připouští, že menší nelegální paliči mohou být relativně v klidu. „Zaměřujeme se především na případy, kdy hrozí větší daňové úniky,“ vysvětlil policejní mluvčí Zámečník.

Palič z Hustopečska vyrobí ve své domácí palírně ročně kolem dvou set litrů kořalky. „Máme na zahradě hodně stromů. Hlavně švestky a hrušky. Rozhodně bych nešel do pálenice, kde bych platil nekřesťanské peníze,“ okomentoval muž ceny za zpracování kvasu.

Stejně jako jeho odrazuje i mnoho dalších lidí vysoká spotřební daň a další poplatky. „Například u nás se platí 240 korun za litr stoprocentního alkoholu. Řekl bych, že je to pro některé lidi docela vysoká částka,“ poznamenal Ladislav Tuček z pálenice v Hruškách.

Podle něj jsou ale domácí palírny pro certifikované pálenice jen malá konkurence. „Zákazníků je stále dost. Dá se říct, že máme v Hruškách pořád plno,“ pochvaluje si Tuček.