Černomořské perly Sozopol a Nesebr aneb retro dovolená v Bulharsku

Černomořské perly Sozopol a Nesebr aneb retro dovolená v Bulharsku

Černomořské perly Sozopol a Nesebr aneb retro dovolená v Bulharsku Zdroj: Profimedia.cz

V posledních letech se zdálo, že Bulharsko téměř zmizelo z mapy letních evropských destinací. Češi již tradičně míří do Chorvatska a propadli kouzlu řeckých ostrovů i africké exotice v Tunisku či Egyptě. A na Bulharsko ke své škodě zapomněli. Přitom je jednou z nejlevnějších turistických destinací.

Jak tedy taková retro dovolená probíhá? Celkem jednoduše. Do Burgasu létají celé léto nízkonákladovky, a když máte štěstí, seženete letenku za zhruba tři tisíce korun. A pozor, tohle bude také nejvyšší investice vaší cesty. Spoj z Prahy do Burgasu létá brzy ráno, takže už kolem osmé vystoupíte na letišti v Burgasu, kde jednoduše nastoupíte do autobusu a odjedete do centra na vlakové a autobusové nádraží (jízdenka stojí pouhých deset korun a v podobných cenových relacích tu najdete všechno).

Mořský park plný soch

Pokud máte více času, ubytujte se na dva dny v Burgasu. Město má příjemnou kosmopolitní atmosféru a krásnou městskou pláž, která je lemovaná příjemnými kavárnami. Rozlehlý mořský park u pláže je navíc obrovskou galerií pod širým nebem a na ploše několika kilometrů čtverečních najdete desítky zajímavých moderních soch (některé ovšem poněkud bláznivé), ale také hřiště na volejbal či perfektní dráhu na in-line bruslení.

Černomořské perly Sozopol a Nesebr aneb retro dovolená v BulharskuČernomořské perly Sozopol a Nesebr aneb retro dovolená v Bulharsku | Profimedia.cz

Pokud se nechcete zdržovat ve velkém městě, můžete hned z nádraží pokračovat do jednoho z romantických starobylých měst, které leží nedaleko Burgasu. Nesebr (Neseber) je pravděpodobně o trochu krásnější, ale mnohem více přetížen turisty než Sozopol, takže je lepší ubytovat se v Sozopolu a do Nesebru zajet jen na výlet. Tedy ne že by v Sozopolu nebyli žádní turisté, v létě je i toto letovisko nabité k prasknutí, ale přece jen má mnohem autentičtější atmosféru než na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO zapsaný Nesebr. Cesta z Burgasu trvá autobusem půl hodiny a vyjde vás na padesát korun (autobusy tu jezdí na minutu přesně podle jízdního řádu).

Každý večer jako pouť

Zatímco prosluněné dny tady patří plážím (přestože jsou písčité, voda není zakalená), večer ožívá centrum města nespočtem nejrůznějších atrakcí.

Romantika nebo luxus

V Sozopolu je obrovská nabídka ubytování. Můžete bydlet ve starém městě, v krásných dřevěných domcích, které místo luxusu nabízejí autentickou atmosféru a spoustu romantiky. Po sezoně, tedy od začátku září, zde ceny prudce klesají a za dvojlůžkový pokoj zaplatíte kolem 150 až 200 korun za jednu noc. Naopak hotely v novém městě vyjdou zhruba na 200 až 500 korun (a téměř všude mají internet zdarma). Pokud nemusíte šetřit, ubytujte se ve starém městě, ale místo soukromí si vyberte některý z nových designových hotelů (zde už počítejte minimálně s částkou kolem tisíce korun za noc).

Jednou z oblíbených zábav je fotografování, a to jak s krásnými exotickými živočichy (třeba s obrovskými leguány či s pestrobarevnými papoušky), tak v historických retro kostýmech, třeba v knížecích hábitech či v džínových westernových „stejnokrojích“. Fotku, kterou si vyberete na počítači, vám fotograf také hned vytiskne - cena se většinou pohybuje kolem sta korun. Po hrkotavé dlažbě starého města se můžete projet kočárem nebo na náměstí sledovat zručné malíře karikatur či odvážné artisty předvádějící ohnivou show. Kolem Sozopolu se také můžete každý večer projet na výletní lodi Big Baba (trochu to fouká, ale pohled z moře na osvětlené historické město je famózní - kolem města se totiž dochovala část starodávných hradeb, které jsou každou noc krásně nasvíceny) anebo si koupit lístek na výlet slavnou raketou (ano, to je ta loď, v níž v sedmdesátých letech zvracely naše babičky), a to buď do Nesebru (jedna cesta stojí 420 korun a trvá půl hodiny), nebo do vzdálenější Varny.

Řecká Apollonia

Jedno z nejkrásnějších měst na bulharském pobřeží Černého moře má velmi dlouhé dějiny. Sozopol založili milétští Řekové již v 7. století před Kristem a jedním z prvních obyvatel byl i známý filozof Anaximandros. Tehdy se město jmenovalo Apollonia a bohatlo především na výrobě uměleckých předmětů ze zlata a stříbra, ale také na obchodě s vyhlášeným bulharským vínem. Na začátku našeho letopočtu byla Apollonia vypleněna Římany, ale ve 4. a 5. století našeho letopočtu význam přístavu znovu vzrostl.

Delikatesy za skvělé ceny

V Sozopolu je kolem pláže i spousta rybích restaurací, kde si můžete dát krásné porce grundlí, smažených ryb a také tradičního šopského salátu. Naopak večeře si musíte užít se vší parádou v některé z nádherných romantických restaurací, přilepených ke skále jen pár metrů nad hučícím mořem. Pochutnejte si hlavně na mušlích v nejrůznějších možných úpravách OE výtečné jsou grilované slávky na roštu nebo v pikantní rajčatové omáčce. Ještě větší lahůdku představují smažené kalamáry, plněné sýrem nebo mušlemi. A k tomu si můžete poručit výtečný Sauvignon značky Cycle z produkce prestižního vinařství Minkov Brothers (pokud si dáte tmavé maso, například jehněčí, objednejte si jejich cuvée Cabernet Sauvignon Cabernet Franc, které se v prestižní soutěži Decanteru zařadilo mezi 100 nejlepších vín světa). Více o cestování po Bulharsku na http://bulharsko.evropou.cz

Město dostalo také nový název Sozopol, který znamená město spásy. Tento název nezískalo náhodou: v tamním zálivu je většinou velmi klidné moře, a proto sem za bouřlivého počasí spěchaly desítky lodí za bezpečím. Po vpádu Turků do Bulharska v roce 1453 ale začaly význam a moc města pozvolna upadat a Sozopol se na dlouhou dobu proměnil v tuctovou rybářskou vesnici. Jednou z mála unikátních památek je středověký chrám svaté Bohorodičky s nádhernými vyřezávanými artefakty (vstup stojí deset korun).

Nejkrásnější město

Pokud vás zajímají především památky, vydejte se na výlet do Nesebru, který je nejkrásnějším bulharským městem na pobřeží a kvůli svému bohatému architektonickému dědictví (hlavně kvůli desítkám středověkých chrámů) byl také zapsán na prestižní Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Ale možná i díky tomu se v posledních letech proměnil v jeden velký jarmark, kde původní středověkou krásu dřevěných domů a tajemných chrámů tak trochu převálcovaly stovky stánků s turistickým sortimentem. Ale chrámy naštěstí zůstaly a jejich prohlídka je opravdu nezapomenutelným zážitkem. V malém a hradbami obehnaném městě kdysi stálo na 80 kostelů, z nichž mnohé pocházely z 5. a 6. století a mají úžasnou vnitřní výzdobu.

Ve starobylém Nesebru se můžete projít ruinami byzantské baziliky ze 6. století.Ve starobylém Nesebru se můžete projít ruinami byzantské baziliky ze 6. století. | Profimedia.cz

Článek vyšel v časopisu Lidé a Země