Češi dají za hodinky nejčastěji kolem patnácti stovek

Hodinky, ilustrační foto

Hodinky, ilustrační foto Zdroj: CTK

Dát za hodinky kolem dvou a půl tisíce korun se zdá většině Čechů jako dostatečné. Na dražší značkové hodinky si příliš nepotrpí, nejprodávanější značkou je Casio. Trh s hodinkami kvůli recesi klesl, hůře se prodávají i hodinky levnější. V odbytu si však o 30 procent polepšila firma Elton hodinářská, která vyrábí hodinky značky Prim. K růstu prodeje pomohla Eltonu i speciální kolekce hodinek vyrobená k letní olympiádě v Londýně.

Anketa mezi prodejci hodinek ukázala, že nejvíce se prodá hodinek kolem 1500 korun, někdo je ochoten zaplatit pět tisíc. Tomáš Vyskočil z jihlavského hodinářství hodinky-damske-panske.cz.však říká, že pokud člověk chce hodinky reprezentativní, měl by počítat s výdajem nad 15 tisíc a také s jinou značkou než Casio.

Zmíněná značka vede v prodejích na serveru Mall.cz, velmi dobře se prodávají i hodinky značek Festina, Timex, Gant, Esprit a Ice-watch. Z dražších švýcarských hodinek je rovněž zájem o značku Tissot.

Švýcarské luxusní hodinky značky Patek PhilippeŠvýcarské luxusní hodinky značky Patek Philippe|Profimedia.czŠvýcarské luxusní hodinky značky Patek Philippe

I ženy mají rády robustní hodinky

Novým trendem pro letošní podzim jsou hodinky ve zlaté barvě, zejména v růžovém zlatě i v jemnější kombinaci s ocelí. Pánské hodinky se prodávají sportovní i klasické, významné trendy se zde neprojevují, snad jen je zaznamenán návrat královské modré, uvedla obchodní ředitelka Hodinky.cz Jana Zbořilová. „V dámských hodinkách stále dominují doplňky v podobě kamínků na pouzdře ciferníku i uvnitř ciferníku. Spousta zákaznic dává přednost robustnějším typům. V pánských hodinkách vedou sportovní typy hodinek s chronografem,“ řekla mluvčí Mall.cz Michala Gregorová.

Trh s luxusními hodinkami recese nepostihla a nejdražší modely se prodávají letos lépe. Na počet prodaných kusů jsou nežádanějšími hodinkami Rolex a Breitling. Co se týká hodnoty, pak je to Rolex a Patek Philippe. Většina prodaných luxusních hodinek se pohybovala v cenové relaci nad 200 tisíc korun.

I Primky za statisíce

Lidé začali také více kupovat české hodinky tradiční značky Prim. „Stále více lidí se dozvídá, že si může koupit české hodinky, které si může nechat udělat podle svých představ,“ řekl předseda představenstva společnosti Elton hodinářská Jiří Helikar. Stoupající zájem firma registruje i o renovace starých „Primek“.

Proti loňskému roku se podle Helikara také zvedla průměrná cena prodaných hodinek. „U hodinek s mechanickým strojkem se cena nejčastěji pohybuje kolem 45 tisíc korun za kus,“ řekl. Kupci však neváhají sáhnout i hlouběji do peněženky. „Velký zájem je o letošní model Tycho Brahe, jehož základní provedení v oceli stojí 96 tisíc korun,“ uvedl Helikar.

Hodinky Prim, model Tycho de Brahe IIHodinky Prim, model Tycho de Brahe II|prim.czHodinky Prim, model Tycho de Brahe II

Stabilní je poptávka po hodinkách ze zlata či platiny, jichž se v Eltonu vyrobí každoročně asi dvacet kusů. Ceny jednotlivých exemplářů už jdou do statisíců a mohou dosáhnout i milionu korun. Jiří Helikar však připomíná, že v těchto případech už nejde o běžné zboží, ale spíš o investici.

Naopak početně největší část odbytu tvoří levnější hodinky s bateriovým strojkem, u nichž jsou ceny v rozpětí od necelých 5 tisíc do 35 tisíc korun. Elton vyrábí i privátní kolekce hodinek pro firmy a instituce.

Společnost Elton hodinářská navazuje na výrobu hodinek, která se v Novém Městě nad Metují datuje od roku 1949. Hodinky značky Prim v Česku vyrábí také společnost MPM-Quality z Frýdku-Místku. Obě firmy se už léta soudí o práva k této značce. Nejvyšší soud v Brně loni rozhodl, že hodinky s označením Prim mohou nadále dodávat na český trh dvě firmy.