Česká premiéra vykrade Cheb

Zloději jsou lidé, co žijí, jako by nežili, zjistí v sobotu diváci Západočeského divadla.

Prokrádají se životem, opatrně a nesměle, jako by jim nic z toho nepatřilo, jako by neměli právo se v něm zdržovat. Německá dramatička Dea Loherová napsala velmi komickou, a přesto hlubokou sondu lidí současné doby.

V Praze na festivalu německého divadla však hra diváky nepřesvědčila. Nápad s metaforou sevřené lidské existence jim vystačil tak na deset minut, zbylé tři a půl hodiny nudil. Po přestávce se do hlediště už dost z nich nevrátilo. „Něco tvůrcům přiznat lze. Důslednost, s níž se svého konceptu drželi až do konce. Ale všechny nás ten válec nakonec semlel,“ napsali v recenzi časopisu Týden.

Pro Cheb českou premiéru Zlodějů připravil režisér Petr Štindl, který použil překladu Petra Štědroně. Jiný jazyk, jiní herci, jiná scéna, jiná dramaturgie. Co se od pražského podzimu na Zlodějích změnilo, to zjistí diváci v sobotu.

Síň příběhů

O co v příběhu jde? Pojišťovací agent Finn otevře oči a ví, že už nikdy nechce vstávat. Jeho sestra Linda viděla vlka a doufá, že lázně ohrožené bankrotem se brzy změní v chráněnou přírodní oblast. Erwin, otec těch dvou, by si rád někdy jen tak nezávazně poklábosil, o počasí nebo o hvězdách. Vedoucí supermarketu Monika se těší, že ji šéf povýší, možná dokonce povede samoobsluhu v Holandsku. Její muž Thomas by šel s ní. Manželé Schmidtovi mají neodbytný pocit, že je někdo pozoruje.

Mira je těhotná a váhá, zda si dítě ponechat. Otec dítěte Josef si rozhodně přeje, aby přišlo na svět. Gabi a Rainer shánějí byt. Ira, starší dáma, pohřešuje svého muže. Možná si jen vyšel na procházku? Loherová rozpřádá jednotlivé epizody, a tvoří tak důmyslnou síť životních příběhů plných touhy i ztrát. Postavy se střetávají v nejrůznějších konstelacích a znovu se překvapivě a nečekaně potkávají. Fascinující a dojemná hra jde až na dřeň a zároveň nabízí velkou dávku naděje.

Světová premiéra se odehrála v Německém divadle Berlín 15. ledna 2010. Češi mohli hru poprvé vidět při příležitosti Pražského divadelního festivalu německého jazyka, jehož 16. ročník inscenace v režii Andrease Kriegenburga uzavírala.

Tvůrčí tandem Kriegenburg-Loherová sliboval už dopředu něco výjimečného. Vždyť první z nich patří k nejvíce ceněným německým režisérům a Loherová za ním coby dramatička v ničem nezaostává.

Monstrózní scéna

Ve Zlodějích se v poněkud konvenčním módu současných dramat snaží splétat osudy několika postav, vesměs zakletých v různých vztahových rámcích. Klíč režiséra a scénografa v jednom Andrease Kriegenburga je pak v monstrózní scéně. Ve čtyřhranné arše je umístěna hřídel, kolem níž se otáčející lopatky tvoří jednotlivá a už dále nijak nespecifikovaná prostředí, ze kterých pro herce není úniku. Důmyslná, pohyblivá scéna připomíná mlýnské kolo dějin. Inscenace se také honosí titulem Scénografie roku 2010.

ZLODĚJI

• Česká premiéra v Chebu: 11. února 2012
• Režie: Petr Štindl
• Překlad: Petr Štědroň
• Dramaturgie: Marta Ljubková
• Hrají: David Beneš, Diana Toniková, Pavel Marek, Petr Konáš, Vladimíra Vítová, Petr Batěk, Radmila Urbanová, Tomáš Kolomazník, Pavla Janiššová, Klára Štěpánková, Jindřich Kotula, Jarmila Šimčíková.