České firmy se podle Wikileaks podílejí na světové špionážní síti

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na budování světové špionážní sítě se podle amerického serveru Wikileaks údajně podílejí také firmy z Česka. V nedávno zveřejněných tabulkách protišpionážního serveru se totiž objevily české společnosti Phonexia a Invea-Tech.

Server Wikileaks průběžně zveřejňuje nejrůznější data a informace o aktivitách národních bezpečnostních agentur. Nyní sestavil seznam světových soukromých subjektů, jejichž produkty tyto agentury údajně ke své práci využívají. A mezi nimi jsou právě i dvě české firmy, obě v sekcích „Internet monitoring“ a „Speech analysis“.

„Zaměřujeme se i na trh v oblasti národní bezpečnosti a obrany, kde se profilujeme jako expert na vývoj řečových technologií. Máme zákazníky na úrovni národní bezpečnosti a obrany, a to nejen v Evropě, ale i v severní Americe či Asii. Zabýváme se prostou dodávkou softwaru zpravidla nějakému integrátorovi, který následně dodává koncové řešení,“ vysvětlil obchodní ředitel Phonexie Radim Kudla.

Podle něj je možné, že se Phonexia v takovémto seznamu vyskytla, nicméně však nepracuje s žádnými citlivými informacemi. „Naše pozice je čistě z hlediska výzkumníků či vývojářů dané technologie,“ doplnil.

Data Wikileaks vyšla souběžně s informacemi listu Washington Post, podle kterého americká Národní bezpečnostní agentura (NSA) nedávno dokončila extrémně výkonnou hlasovou sledovací síť, která je schopná zaznamenat hlasové přenosy a reprodukovat je až měsíc zpětně poté, co byly uskutečněny. Novou síť přezdívají jako „call buffer“ a údajně zaznamenává jakékoliv telefonní přenosy, bez potřeby identifikace hovořících.

S NSA nespolupracujeme

K tomu, zda může například NSA využívat produkty Phonexie a Invea-Techu, se Kudla vyjádřit nechtěl. „Toto nemohu komentovat. Spolupracujeme s šikovnými vědci z Fakulty informačních technologií VUT Brno, kteří dlouhodobě pracují na výzkumných projektech financovaných z amerických i armádních zdrojů programy typu IARPA či DARPA,“ uvedl. Toto propojení je však podle něj obecně známá věc.

„Invea-Tech vyrábí a prodává nástroje pro monitorování a bezpečnost počítačových sítí. Cílem těchto řešení je zjednodušit správu sítě a zvýšit její bezpečnost a čelit tak stále rostoucímu počtu kybernetických hrozeb a útoků. Jsme ryze český výrobce řešení a nespolupracujeme ani jsme v minulosti nespolupracovali s agenturou NSA,“ reagoval předseda představenstva společnosti Rostislav Vocilka.

Materiály zveřejněné na stránkách Wikileaks jsou podle něj veřejně dostupné i na webových stránkách Invea-Tech. Na webu se objevily pravděpodobně v souvislosti s účastí firmy na některé z bezpečnostních konferencí.