Česko a Polsko jsou otevřené trhy

Na českém trhu s nemovitostmi se letos objevil další významný hráč: britská investiční společnost Palmer Capital. Ta se po akvizici MEI (Middle Europe Investments) stala předním správcem nemovitostních fondů ve střední a východní Evropě. Proto jsme položili pár otázek generálnímu řediteli společnosti v Evropě, panu Guy Barkerovi.

Na českém trhu s nemovitostmi se letos objevil další významný hráč: britská investiční společnost Palmer Capital. Ta se po akvizici MEI (Middle Europe Investments) stala předním správcem nemovitostních fondů ve střední a východní Evropě. Proto jsme položili pár otázek generálnímu řediteli společnosti v Evropě, panu Guy Barkerovi.

Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti z České republiky a Slovenska? Můžete porovnat úroveň správy budov v jednotlivých regionech?

V regionu jsme aktivní již od roku 1992 a naše pozitivní zkušenosti z posledních 20 let nás povzbudily k další expanzi, kterou jsme uskutečnili akvizicí MEI. Portfolio, které jsme převzali, sestává především z kancelářských budov v regionech. Tyto budovy jsou vhodné pro malé a středně velké společnosti a nabízejí praktické, flexibilní kancelářské prostory za dobrou cenu.

Jak dobře jsou připravené starší administrativní budovy z vámi spravovaného portfolia na současné nároky na kvalitu pracovního prostředí a úroveň služeb?

Ve městech, kde působíme, jsme všeobecně schopni poskytovat kvalitu prostředí a služby požadované lokálním trhem. Dvojité podlahy, chlazení vzduchu ze stropu a vysokorychlostní výtahy nejsou podle naší zkušenosti prvky, za které jsou nájemníci připraveni zaplatit zvýšené nájemné. Na druhou stranu zodpovědný management budov, flexibilní podmínky nájmu, umístění v centru města a rozumná výše nájemného jsou pro ně velmi důležité – a to je něco, co my umíme! Jinak řečeno, naším úkolem je vylepšit a zařídit spravované nemovitosti tak, aby odpovídaly těm nejvyšším současným standardům, pokud to nájemník požaduje. Naše kapitálové výdaje se v posledních letech zaměřují na program vylepšování standardů izolace a tepelných standardů napříč portfoliem.

Kromě dokončených budov jste získali i pozemky určené pro rezidenční development v Praze a okolí (Úvaly-Hostín, Drahobejlova ulice v Praze 9). Jak hodnotíte kvality těchto nových projektů a pozemků?

Jak Úvaly, tak i Drahobejlova jsou excelentní lokality. Druhý jmenovaný projekt je již známá lokalita a prodeje nových bytů zde postavených jsou velmi slibné. Úvaly jsou velký komplex (70 ha), je to dlouhodobý projekt podpořený významnými kapitálovými zdroji. Vize je velmi poutavá: úspěšné provedení bude po několik následujících let vyžadovat pozornost našeho týmu specialistů na projektový management.

Jaký význam má myslet už ve fázi přípravy projektu na budoucí správu nemovitostí? Co v této fázi lze naplánovat, jakým problémům se dá předejít?

Záleží na komplexnosti projektu, ale pokud máte zkušené zaměstnance na místě od začátku, je to obrovská výhoda. Většině problémů stavby i budoucího provozu budovy tím můžete předejít nebo mohou být hned v počáteční fázi úspěšně vyřešeny.

Působíte v řadě zemí, můžete tedy srovnávat. Jak se liší situace v západní a východní Evropě? V čem má západní Evropa největší náskok? Kam v rámci tohoto srovnání patří Česká republika?

Západoevropský trh je větší, hlubší a obecně i více likvidní. Nicméně – s výjimkou velikosti – jsou podle mé přímé zkušenosti větší rozdíly mezi jihoevropskými a severoevropskými trhy než mezi západoevropskými a východoevropskými. Například Itálie je drahý a velmi netransparentní trh, kterému dominují místní hráči. Česká republika a Polsko jsou naopak otevřené trhy, kde se investorům dostává velké profesionální podpory, jsou zde dobře zavedené mezinárodní normy a kvalitní standardy budov. Navzdory tomu, že korupce je mnoha developery působícími na zdejším trhu uváděna jako vážná překážka podnikání, není pro investory do portfolií, jako je například Palmer Capital, výrazným problémem.

Lze srovnat úroveň nemovitostí a správy nemovitostí evropských států a Hongkongu?

Hongkong je velkým finančním centrem, uzlem pro celou severní Asii a bránou do Číny. Pro zahraniční kapitál je ale trhem, na který se velmi špatně vstupuje, pokud jde o investice do nemovitostí nebo o management. Dominantními hráči jsou hlavní lokální developeři nebo majoritní konglomerace (Swire Properties či Jardines) a kromě těchto klíčových hráčů je výběr velmi malý. Z pohledu managementu jsou zajisté větší lokální hráči snadno porovnatelní s majiteli, jaké uvidíte v Paříži nebo Londýně. Ale v rámci mezinárodních standardů je na trhu dost stárnoucích nemovitostí s limitovanými možnostmi proaktivního managementu. Je to tím, že zde existují nemovitosti vlastněné jednou rodinou a taková rodina může mít i stovky členů, kteří žijí v různých koutech světa. Případně je nemovitost rozdělena mezi několik majitelů a tady je pak těžké, aby se všichni shodli na způsobu správy. Je nutné mít místní zkušenosti na to, abyste se zde mohli pohybovat; skoro jako v Evropě.

*

Palmer Capital v číslech

Společnost Palmer Capital se touto akvizicí zařadila mezi lídry v oblasti správy komerčních, především administrativních, nemovitostí nejen v České republice, ale v celé střední a východní Evropě. Aktuálně spravuje majetek nizozemských i britských investorů v hodnotě zhruba 750 milionů eur. Působí v řadě evropských států (Velká Británie, Francie, Německo, ČR, SR, Polsko, Maďarsko, Černá Hora, nově i Nizozemsko, Rumunsko, Bulharsko a Rusko) a také v Hongkongu.